Читај ми!

Srbija na sajmu u Sjamenu – ugovoren izvoz rakije i tartufa u Kinu

U Sjamenu je svečano otvoren 24. međunarodni Sajam investicija i trgovine. Reč je o najvećoj manifestaciji tog tipa na svetu, koja će i ove godine okupiti predstavnike nekoliko hiljada kompanija iz oko sto država sveta. Među njima je i Srbija, koja na sajmu ima svoj nacionalni paviljon. Na samom početku Sajma potpisana su tri ugovora o izvozu prehrambenih proizvoda u Kinom, među kojima su rakija i tartufi.

Sjamen, jedna od glavnih luka na obali Južno-Kineskog mora, 24. put je domaćin privrednicima, investitorima i predstavnicima zemalja na Sajmu investicija i trgovine.

Centralna tema ovogodišnje manifestacije je - "Investiranje povezuje svet", a na nacionalnom paviljonu Srbija će investitorima predstaviti svoje potencijale.

Za razliku od prošlog sajma, kada se Srbija kao počasni gost predstavila sa četiri važna projekta, ove godine ima drugačiji nastup.

Centralna tema biće promocija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine.

Privlačenje malih i srednjih kineskih preduzeća

Glavni cilj nastupa u Sjamenu, kako ističu u srpskoj delegaciji, jeste da se privuku mala i srednja preduzeća iz Kine i da im se pojasni investiciona klima u Srbiji.

Zato će tokom četiri dana sajma svi zainteresovani moći da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstava privrede i trgovine, ali i sa privrednicima koji će im objasniti kako sporazum o slobodnoj trgovini funkcioniše u praksi.

"Ove godine akcenat stavljamo na investicione prilike nastale kao rezultat potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini koji stvara ambijent za uvoz sirovina i polugotovih proizvoda iz Kine pod povoljnim uslovima koje bi zatim transformacijom u gotove proizvode uz dodatak vrednosti preko 51 posto koje bi dalje mogli da izvozimo na tržišta sa kojima Srbija ima potpisane slične sporazume", ističe Andrijana Mesarović, ministarka privrede.

To su, dodaje, zemlje Evropske unije, EFTE, CEFTE, Turska, Velika Britanija, Evroazijska unija, Egipat, a uskoro i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ugovoren izvoz rakije i tartufa

U realizaciju planova krenulo se po svečanom otvaranju paviljona. Predstavnici Ministarstva privrede potpisali su tri komercijalna ugovora o izvozu prehrambenih proizvoda iz Srbije u Kinu, među kojima su rakija i tartufi.

Delegaciju iz Srbije u nastavku dana, između ostalog, očekuje i niz važnih sastanaka. Između ostalog sa guvernerom pokrajine Fuđen, kao i sa predstavnicima građevinske kompanije CRBC. 

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару