Читај ми!

"Инвестирање повезује свет“ - сајам у Сјамену прилика да се смањи раскорак у трговинском дефициту са Кином

У Сјамену је отворен међународни Сајам инвестиција и трговине. Одржава се 24. пут и окупља представнике више хиљада компанија из целог света. Србија има национални павиљнон и већ првог дана склопљена су три уговора о извозу прехрамбених производа, ракије и тартуфа на кинеско тржиште.

Више од 150 хиљада излагача из 120 земаља у 5.000 павиљона. То је, у бројевима највећи инвестициони сајам на свету. Циљ је сажет у слоган - "Инвестирање повезује свет“. У улози почасног госта Мађарска која је титулу преузела од Србије.

За разлику од прошлог сајма, када се наша земља као почасни гост представила са четири важна пројекта, ове године другачији наступ.

Централна тема на нашем павиљону је промоција Споразума о слободној трговини између Србије и Кине, који је ступио на снагу 1. јула ове године.

"Велика шанса и велика прилика да се представимо на овом сајму, да представимо нашу привреду, прехрамбену индустрију, пољопривреду, туризам и све друге сегменте који чине нашу привредну активност свеукупно. Свакако ћемо се потрудити да ове године прикажемо у најбољем светлу управо оно што нам тај споразум омогућава, а то је слободна трговина односно извоз преко 10.000 производа, односно преко 9.000 производа са стране Кине у Србију", каже министарка привреде Адријана Месаровић.

Позив кинеским инвеститорима

У споразуму на око 850 страна чита се и шанса да Србија смањи раскорак у трговинском дефициту са Кином. Корак ка том циљу су и три уговора потписана првог дана сајма - о извозу прехрамбених производа и алкохолних пића, међу њима ракије и тартуфа.

"Овде смо да позовемо кинеске инвеститоре да дођу у Србију, да инвестирају, да мала и средња предузећа отворе своје погоне, увозе репроматеријал из Кине у Србију, додају 51 одсто вредности и да после те производе са ознаком произведено у Србији извезу на тржиште ЕУ, Русије, ЦЕФТЕ, ЕФТЕ, Евро-азијске уније, надамо се и на тржиште Уједињених Арапских Емирата и наравно Кине", каже Данијел Николић, помоћник генералног секретара Владе Србије.

Комплементарне економије

Од гувернера покрајине Фуђен, из које долази компанија Зиђин, подршка даљем развоју сарадње и обећање - да ће са трговинским ланцима разговарати о продаји производа из Србије.

"Наше економије су врло комплементарне и чини ми се да у области ресурса и енергетике постоји простор за даљи развој. Одлични услови за пословање у једној земљи су веома важни за даље инвестиције. Тражићемо од компанија које послују у Србији да буду одговорне, нарочито да поштују животну средину", каже гувернер Џао Лонг. 

Уз Споразум о слободној трговини, на агенди делегације Србије током сајма у Сјамену је и представљање кинеско-српског индустријског парка "Михајло Пупин". Заузимаће око 320 хектара на левој обали Дунава у Београду, а градња би требало да почне ускоро.

недеља, 08. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару