Čadež: Za region poslovanje po istim uslovima kao i u EU

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da su benefiti dokumenta koji je usvojila EU za Zapadni Balkan što će privrednici u regionu, poslovati na isti način, po istim principima i po istim uslovima kao njihove kolege u Evropskoj uniji.

Novi plan Rasta za Zapadni Balkan govori o približavanju jedinstvenom evropskom tržištu, o većem, jačem regionalnom povezivanju i stvaranju regionalnog tržita. Govori se o sprovođenju temeljnih reformi i šest milijardi evra finansijske podeške.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da privredna celog regiona, Zapadnog Balkana, već nekoliko godina zastupa i želi da vidi novi plan Evropske unije na koji način možemo brže i efikasnije da uvedemo našu ekonomiju i našu privredu u sam sistem privrede Evropske unije.

"Prvi konkretan primer je da su se ti zahtevi privrede našli konkretno u tom dokumentu, u tom planu koji je usvojila Evropske unije i to je za nas veliki uspeh“, kaže Čadež.

Istakao je da su benefiti što će privrednici u regionu, poslovati na isti način, po istim principima i po istim uslovima kao njihove kolege u Evropskoj uniji.

"Ovo ne sme da čeka ni zbog Evropske unije i njene privrede, ali pre svega i zbog Srbije, i zbog celog regiona. Dakle, da poslujemo po istim uslovima, da možemo da budemo konkurentni, što znači da smo za jediničko tržište u različitim oblastima“, istakao je Čadež.

Objasnio je da jedinstveno tržište omogućava skidanje svih birokratskih barijera, troškova koje ste imali za izvoz robe, troškova koje ste imali za određene stvari koje ste morali da plaćate zbog čekanja na granicama.

Kako kaže, bitno je da se ubrza transport.

"Uspeli smo da taj transport robe u regionu dovedemo na zadovoljavajući nivu, da se ne čeka mnogo između zemalja u regionu, ali su čekanja na granicama sa EU zaista zastrašujuće“, kaže Čadež.

Napomenuo je da je dogovoren stalni dijalog iszmeđu privrede i Vlade Srbije što je, kako kaže veoma značajno.

Učešće domaće privrede u velikim projektima

Na dnevnom redu je bila i tema većeg učešća domaće privrede u velikim projektima kao što su Ekspo 2027, kao što je nacionalni program Skok u budućnost.

Čadež kaže da žele da uključe intenzivnije domaće proizvođače, domaću privredu, domaća tehnološka rešenja.

"Sada je prilika da naše kompanije zaista svoje proizvode testiraju i uvedu u jedan ovako gigantski projekat. Ne govorim samo o Ekspo, govorim o celom projektu Skok u budućnost i to je veoma važna tema“, istakao je Čadež.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару