Mihailović: Železara u Smederevu gradi postrojenja koja će smanjiti zagađenje

Cena zlata početkom 2024. godine zadržava rekordan prošlogodišnji nivo i iznosi više od 2.000 evra za uncu. Korona, energetska kriza i ratna žarišta uticali su na svetsko, a posebno evropsko tržište metala. Izvršni direktor proizvodnje "HBIS Srbija" Vladan Mihailović kaže za RTS da je zbog poremećaja industrije ugašena visoka peć jedan smederevske železare, ali da je proizvodnja i dalje više od 1,1 miliona odlivenih slapova. Kompanija je suočena sa brojnim ekološkim izazovima, a Mihailović tvrdi da se radi na izgradnji postrojenja koja će smanjiti zagađenje.

Izvršni direktor proizvodnje "HBIS Srbija" Vladan Mihailović navodi da je – s obzirom na to da je došlo do poremećaja svetskog, a posebno evropskog tržišta metala – proizvodnja metala u smederevskom postrojenju "HBIS Srbija" nešto viša od 1,1 miliona odlivenih slapova, ali i da je sredinom 2023. zaustavljen rad visoke peći jedan.

"Proizvodnju smo nastavili sa visokom peći dva, a na domaće tržište smo plasirali oko 35 odsto naših proizvoda. U zemlje bivše Jugoslavije smo izvezli oko 10 odsto, dok je ostatak plasiran u zemlje centralne i jugoistočne Evrope Nemačku, Italiju, Austriju, Poljsku i Francusku", kaže Mihailović.

Navodi i da su u kompaniji "HBIS Srbija" spremni da ponovo pokrenu i visoku peć jedan, ukoliko tržište čelika i potrebe kupaca to budu zahtevali i podseća da su mnogi konkurenti takođe delimično obustavili proizvodnju zbog tržišnih poteškoća.

Ekološki izazovi

Železara je u martu 2022. otvorila novo ekološko postrojenje, a Mihailović ističe da je nova aglomeracija izgrađena po, tvrdi, najsavremenijoj tehnologiji u proizvodnji sintera, što doprinosi poboljšanju ekoloških standarda. 

"Nova aglomeracija koristi isključivo visokopećni gas umesto prirodnog gasa i opremljena je najsavremenijim postrojenjima za prečišćavanje gasova", naglašava direktor proizvodnje "HIBS Srbija".

Međutim, železara se i dalje suočava sa ekološkim izazovima, a kineski vlasnik se ugovorom obavezao na rešavanje problema zagađenja. 

Mihailović naglašava da su u kompaniji potpuno posvećeni unapređenju kvaliteta životne okoline i da se procesi prilagođavaju strogim zahtevima Evropske unije.

Kao primer navodi da će "HBIS Srbija" u 2024. izgraditi zaštitni zid oko otvorenog skladišta sirovina, čime će se, ističe, omogućiti smanjenje emisije sitnijih frakcija rude prilikom istovara.

"U prethodnom investicionom ciklusu uložili smo više od 300 miliona evra u projekte poboljšanja kvaliteta životne sredine i energetske efikasnosti. Naredni ciklus će biti znatno veći", naglašava sagovornik RTS-a.

Zagađenje i crvena prašina

Sela Radinac, Ralja i Vranovo kod Smedereva decenijama ukazuju na crvenu prašinu koja ih zasipa iz obližnje železare, a predstavnik "HBIS Srbija" kaže da komapnija u konkretnom slučaju planira da izgradi konvertor broj četiri koji će imati elektrostatičko prečišćavanje komentorskih gasova.

"To je takozvano suvo prečišćavanje u odnosu na sadašnje vlažno prečišćavanje gasova, a takođe ćemo izgraditi postrojenje za skladištenje konvertorskog gasa, koji će služiti i kao energent za ostala postrojenja", zaključuje izvršni direktor "HIBS Srbija" Vladan Mihailović u razgovoru za RTS.

понедељак, 22. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару