Crni luk tera suze na oči i zbog cene, košta kao južno voće

Cena crnog luka drastično je skočila u prethodnih mesec dana i dostiže cenu južnog voća. U Beogradu je kilogram tog povrća u marketima do 200, a na pijacama, gde je kvalitet nešto bolji, i do 300 dinara. Cena, kažu prodavci, neće skoro ići nadole.

Црни лук тера сузе на очи и због цене, кошта као јужно воће Црни лук тера сузе на очи и због цене, кошта као јужно воће

Mnogima koji ovih dana kupuju jedan od glavnih sastojaka svakog ručka suze krenu na oči i pre seckanja ljutog crnog luka. Razlog je paprena cena i to ne samo u prestonici, već u svim delovima zemlje.

Prodavac kaže da je razlog zato što nema našeg luka, nestao je, a ovaj koji se sada prodaje je iz uvoza. Napominje da nikad luk ovako nije bio skup od kada je na pijaci.

Slična poruka sa pijace u Jagodini može se čuti i u Beogradu. Čak i od proizvođača.

"Ovaj holandski je malo poskupeo, bio je 80 sad je isto 200. Pa sve je manja proizvodnja luka i svog povrća. To je glavni razlog što je poskupeo", kaže Miloš Jakovljević iz Ivanjice.

Nikola Pantović, proizvođač iz Ivanjice, kaže da nema dovoljno količina i nema ko da radi više.

U Srbiji je 2022. proizvedeno 35.000 tona crnog luka na više od 4.100 hektara, što su prosečne vrednosti za prethodnih nekoliko godina. Međutim, vremenske prilike nisu išle naruku proizvođačima, čak ni u Vojvodini gde se crni luk najviše proizvodi. Zbog svega toga smanjena je i ponuda.

"Deo crnog luka koji je izvađen zbog pojave prouzrokovača bolesti je završio na deponijama, deo u biogas postrojenjima što je u značajnoj meri smanjilo ponudu. Povećan izvoz pre svega na tržište Rumunije, Bugarske, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine je još dodatno smanjio ponudu", kaže prof. dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad.

Profesor Ilin naglašava i da je hektar crnog luka za gotovo 30 odsto skuplji nego u prethodnim godinama i košta do 10.000 evra. Veći troškovi proizvođača diktiraće, prirodno, i višu cenu. Cena od 120 dinara bez PDV-a koju traže profesionalni proizvođači za kilogram crnog luka, sasvim je opravdana, kaže, s obzirom na ulaganja. Problem je u razlici koju dodaju distributeri.

"Da nam se ovako nešto ne bi dešavalo u budućnosti neophodno je pod hitno značajno ulaganja kreatora agrarne politike u pre svega kvalitetan skladišni prostor kako bi mogli uspešno čuvati crni luk minimum šest do devet meseci, a zatim značajno povećati subvencije po jedinici površine kako bi ova proizvodnja bila znatno jeftinija", naveo je.

Crni luk smo prošle godine najviše uvozili iz Holandije i Severne Makedonije. Trenutno se, kažu stručnjaci, uvozi iz Egipta, Holandije, Nemačke i Kirgistana.

уторак, 05. новембар 2024.
3° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње