Читај ми!

Mere za ublažavanje posledica suše

Vlada Srbije izdvojiće od 12 do 15 milijardi dinara za sprovođenje mera za ublažavanje posledica suše. Mere predviđaju delimično oslobađanje poljoprivrednika od plaćanja obaveza prema državi, zatim adekvatnu intervenciju države na tržištu kako bi se očuvala stabilnost cena i snabdevanja i, na kraju, finansijsku pomoć poljoprivrednicima kroz povećanje određenih podsticaja.

Vlada Srbije usvojila je mere za prevazilaženje posledica suše, za koje će biti izdvojeno između 12 do 15 milijardi dinara. Mere se odnose na oslobađanje poljoprivrednika određenih finansijskih obaveza ili njihovo prolongiranje, na intevencije na tržištu kako bi se obezbedila stabilnost cena i snabdevanja, kao i finansijsku pomoć poljoprivrednicima povećanjem podsticaja.

Ministar poljopoprivrede Goran Knežević rekao je na konferenciji za novinare da su mere usaglašene sinoć na radnom sastanku premijera Ivice Dačića i resornih ministara.

Knežević kaže da su mere podeljene u tri grupe: delimično oslobađanje poljoprivrednih proizvođača obaveze prema državi i prolongiranje njihovog izmirenja, zatim adekvatna intervencija države na tržištu kako bi se očuvala stabilnost cena i snabdevanja i, na kraju, finansijska pomoć poljoprivredicima kroz povećanje određenih podsticaja.

Delimično oslobađanje od plaćanja obaveza prema državi, između ostalog, podrazumeva da će biti omogućen dodatni grejs period za otplatu subvencionisanih poljoprivrednih kredita, odnosno da će moći da otplaćuju samo kamatu, a ne i glavnicu.

Poljoprivrednici će biti oslobođeni i plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu.

Lokalnim samoupravama biće predloženo da ratare oslobode plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2012. godinu.

Kada je o intervencijama na tržištu reč, najavljeno je da će Republička direkcija za robne rezerve kupiti 200 hiljada tona merkantilnog kukuruza, kao i da će privremeno biti ukinute carine i prelevmani za uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve.

Dnevno će se pratiti izvoz žitarica kako bi se na vreme preduzele mere ukoliko bi izvoz ugrozio snabdevanje domaćeg tržišta.

U domenu dodatnih podsticaja, predviđeno je, između ostalog, da se dupliraju subvencije za tov junadi i svinja, zatim da se premije za mleko za treći i četvrti kvartal povećaju sa pet na sedam dinara, kao i da u što kraćem roku počene distribucija regresiranog goriva za jesenje radove.

Predložene mere bile bi znatno izdašnije da nije zatečena "katastrofalna situacija u finansijama u ovom ministarstvu", rekao je Knežević i objasnio da su te mere u ovom trenutku "maksimum maksimuma", pa čak možda i prevazilaze mogućnosti države i vlade.

Ministar poljoprivrede istakao je da su ga na sinoćnom sastanku predstavnici ostalih nadležnih ministarstava uverili da će potrebna sredstva biti obezbeđena, pre svega racionalnijom preraspodelom budžeta čiji se rebalans, kako je naveo, očekuje 15. septembra.

Knežević je pozvao poljoprivrednike da podrže napore Ministarstva i Vlade, kao i predložene mere, jer su racionalne i jedino objektivno moguće u ovom trenutku.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару