Читај ми!

Banke uzvraćaju udarac

Kamate na kredite, trenutno, ne mogu da budu niže, poručili bankari gostujući u emisiji Oko 11. Na izjavu mandatara Ivice Dačića da su banke u Srbiji najveći neprijatelj naroda, predsednik Udruženja banaka Veroljub Dugalić odgovara "da je 1948. godina, osećao bi se spremnim za Goli otok".

Predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić smatra da je izjava mandatara Ivice Dačića o bankama kao neprijatelju naroda neprimerena.

(Snimak Oko 11 možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije) 

"Da je ovo 1948. godina, osećao bih se spremnim za Goli otok", kaže Dugalić.

Predsednici Izvršnog odbora Prokredit banke Svetlana Tolmačeva Dingarac i Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić kažu da se u toj Dačićevoj izjavi nisu prepoznali.

"To je uvrežena pradstava da sve mnogo košta u bankama i tako se vešto skreće na drugu stranu sa istinskih problema i niko onda ne govori da je proizvodnja mala, da imamo milion nezaposlenih, da je plata u Srbiji 350 evra niža nego čak i u Albaniji", kaže Dugalić.

Predsednik Udruženja banaka objašnjava da je "najlakše reći - banke nas pljačkaju" i tako skrenuti pažnju s ključnih problema u društvu.

"Banke su kičma ekonomije u Srbiji, sektor koji je potpora i koji finansira i donosi investicije i nešto zarađuje, na svu sreću, a za razliku od drugih", kaže Carić i negira tvrdnje da banke u Srbiji zarađuju više nego u Evropi.

Predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke kaže da su sve kritike dobre ako su konstruktivne.

"Dačićeva izjava je generalizovana i ne treba sve stavljati u isti koš", kaže Svetlana Tolmačeva Dingarac.

"Narodna banka u više navrata je govorila da banke treba da budu liberalnije u obradi ktredita, a zato je s druge strane i rigorozna prema banka", kaže Dugalić i podseća da ima oko 25 odsto loših zajmova.

"To znači da otplata kasni preko 90 dana i tu postoje tri milijarde evra koje su po tom osnovu izdvojene i to je mrtav kapital", objašpnjava Dugalić.

"Sve rezervacije koje banke imaju su oko šest milijardi, a kapital banaka je oko 5,5 milijardi evra - znači, krediti ne mogu biti jeftiniji", izričit je predsednik Udruženja banaka.

Prema njegovim rečima, sve i da je više domaćih banaka u Srbiji, krediti opet ne bi mogli da budu jeftiniji.

Predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke kaže da je veliko pitanje i koliko bi domaće banke mogle da omoguće pozajmice i od koga, jer strane banke uzimaju iz svojih centrala i praktično donose u Srbiju veliku inostranu ušteđevinu.

"Da nije toga, ne bismo imali toliki obim kreditiranja", kaže Tolmačeva Dingarac.

Banke su pokušale da građanima koji kasne sa otplatom kredita izađu u susret, ali teško je pronaći model koji bi odgovarao komnpanijama, kaže Dugalić.

Svetlana Tolmačeva Dingarac smatra da bi najpre trebalo utvrditi šta su razlozi za kašnjenje u otplati, kada je reč o kreditima privredi.

"Preduzeća propadaju jer im njihovi kupci ne plaćaju, a ne treba to prebacivati na banke", kaže Tolmačeva Dingarac.

Prema njenim rečima, ni grejs period ne bi bio adekvatno rešenje i mogao bi da pomogne samo onima koji imaju trenutne probleme u poslovanju.

I Carić podseća da je "najveći problem nelikvidnosti - država".

Građanima koji ne mogu trenutno da otplaćuju svoje kredite bankari savetuju da ih reprogramiraju.

Zaključuju da što Srbija bude politički stabilnija zemlja i bliže Evropskoj uniji, biće i veće šanse da kamate na kredite budu niže.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару