Читај ми!

Giljotina propisa na popravnom

Zbog nepotrebnih procedura i propisa privreda i građani godišnje gube milione evra. Ali i vreme i živce. Gosti Oka ukazali su da postoji 371 naknada i taksa koju privreda plaća, a za uzvrat od državne uprave ne dobija ništa. Od nove vlade očekuju da zaista sprovede ozbiljnu giljotinu propisa.

Za prijavu porodiljskog bolovanja potrebno je 86 papira, od kojih je 80 višak. To privredu godišnje košta 690 miliona dinara. Za taj novac moglo bi da se zaposli 1.200 ljudi, koji bi godinu dana primali prosečnu platu u Srbiji, pokazalo je istraživanje NALED-a sa kojim je RTS pokrenuo nacionalnu medijsku kampanju „Pitajte kada".

Srbija je jedna od poslednjih zemalja u kojoj građani prikupljaju papire od jednog državnog organa i nose ga drugom, kaže Dušan Vasiljević, šef tima za regulatornu reformu Ju-Es Ejda. U razvijenim zemljama državni organi sami jedni drugima dostavljaju potrebna dokumenta.

Vasiljević objašnjava da u Srbiji postoji i 371 parafiskalni namet. Reč je o taksama i naknadama koje privreda plaća, i to bez potrebe. Za samo 77 njih godišnje se izdvaja 730 miliona evra. Problem je što taj novac ne ide u budžet, pa je za mnoge naknade i takse teško utvrditi i ko ih je naplatio i u kom iznosu.

Giljotina propisa ne bi bio veliki gubitak za javni sektor, smatra Vasiljević. Postoje institucije koje samo opterećuju taj sektor, a nisu profitabilne.

Sa tim se slaže i Vladimir Čupić, predsednik Upravnog odbora NALED-a. Objašnjava da komplikovane procedure više odgovaraju administraciji nego građanima i privredi. Njih sprovode agencije i direktorati koji moraju da se finansiraju, iako se od njih ne dobija baš ništa. Privreda takav sistem više ne može da podnese.

"Šuma propisa i te kako komplikuje poslovni ambijent", kaže Čupić, "a to je ono što investitori gledaju kada donose odluku da li će i gde da ulažu novac. Nije samo poreski sistem ono što ih zanima.

Razlog zbog kojeg giljotina propisa nije sprovedena onako kako je bila planirana jeste i snažan otpor administracije prema tom projektu. Čak i kada je vlada bila voljna da to učini, objašnjava Čupić.

Da Srbija zaostaje za razvijenim zemljama pokazuje i činjenica da građani u tim zemljama ne moraju da prikupljaju papire na brojnim šalterima. Sve mogu da završe elektronski, jednostavnim ukucavanjem matičnog broja, kaže Miroslav Miletić, generalni direktor koncerna "Bambi". Konfor je još veći, jer to mogu da urade od kuće.

Miletić objašnjava da mala i srednja preduzeća najviše ukazuju na nepotrebne procedure i propise. Smatra da bez ozbiljne reforme javnog sektora neće biti ni ozbiljne giljotine propisa.

Gosti u studiju složili su se da je za to potrebna ne samo politička volja, nego i politička upornost. Jer, kako su objasnili, nije dovoljno samo doneti neki zakon, već ga treba i primenjivati u praksi. To znači i donošenje svih potrebnih podzakonskih akata. Od nove vlade očekuju da zaista sprovede giljotinu propisa. Onako kako to traže i privreda i građani.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару