Nestašica vakcina protiv besnila?

Građani Kuršumlije koje je ujeo pas lutalica još nisu dobili vakcinu protiv besnila. Nadležni poručuju da nema razloga za brigu.

Još nije poznato da li je pas koji je napao sedmoro Kuršumljana zaražen besnilom, kažu u Pasterovom zavodu u Novom Sadu, centralnoj referentnoj ustanovi za kontrolu besnila.

Prema svim podacima koje imaju sa terena, tvrde da najverovatnije nije, jer je besnilo kod pasa u Srbiji iskorenjeno pre tri decenije.

Poručuju da imamo dovoljno seruma protiv besnila, a da su zalihe vakcine dovoljne za mesec dana.

Serum protiv besnila proizvodi se u Institutu za transfuziju krvi u Beogradu i ima ga dovoljno, ali vakcinu uvozimo, i od prošle godine, ostalo je 200 doza. To je dovoljno za, otprilike, mesec dana, kaže za Dnevnik direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu Dušan Lalošević.

"U ovoj godini je uvoz je već izvršen i sada se očekuje samo atest Agencije za lekove i on će verovatno biti uskoro završen", rekao je Lalošević.

U Zavodu objašnjavaju da građani koje ujede pas vakcinu i ne mogu da dobiju u domu zdravlja.

"Zdravstvene ustanove koje mogu da daju serum i vakcinu protiv besnila nisu domovi zdravlja, to su samo ambulante za vakcinaciju, kojih u celoj Srbiji ima 29. Mi za njih imamo dovoljno, bilo da naša ekipa izađe na teren, bilo da oni dođu u ambulantu", rekao je Lalošević.

O navodnoj nestašici, resorni ministar saznao je, kaže, iz sredstava javnog informisanja.

"Ja sam jutros u Ministarstvu zdravlja naložio da vide šta je sa tom vakcinom, i da zajedno sa RZZO, koji treba da nabavi te vakcine, reše problem", rekao je ministar Zoran Stanković.

Ukoliko se utvrdi da životinja koja je napala ljude ima besnilo, pacijent serum treba da primi u roku od 48 sati, ali nije zabrinjavajuće ni ukoliko zakasni nekoliko sati. Potom, do sedmog dana od davanja seruma, treba da primi i vakcinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи