Читај ми!

Studenti znaju kako da smanje visoke kirije za stanove – treba samo naći cimera

Studenti polako pristižu u Beograd. Oni koji nisu našli mesto u domu, traže cimera. Samo sajt cimeri.rs ove godine posetilo je 13.500 ljudi. Studentske sobe, koje su nekad izdavale gazdarice, kao da su iščezle, a za mnoge je jedino rešenje za visoke kirije - podela troškova.

"Tražim cimera" često je ponavljana rečenica ovog septembra. Studenti se vraćaju u grad. Potražnja podiže cene stanova, nekad i dvostruko. Novo je da su mladi, ipak, sve snalažljiviji. Udruže se, pa dvoje, troje ili četvoro njih - deli stan.

"Stan sam našao i onda sam odlučio da tražim cimera, jer je mnogo lakše. Pošto su cene skočile, svi misle da je mnogo teže naći stan, međutim mnogo je teže naći cimera", kaže Adrej Bantulić student Elektrotehničkog fakulteta.

Ko je idealan cimer

A trebalo bi da cimer bude uredan, da ne puši, da poštuje tuđi mir i dogovor, da je druželjubiv i komunikativan. Tako bar piše u većini oglasa na sajtu specijalizovanom za traženje cimera.

"Poznajem ljude koji su tražili cimere preko aplikacija i preko fejsbuk grupa i uglavnom to nije ispadalo dobro, premalo informacija ima o toj osobi, nemoguće je uraditi tu pozadinsku proveru te osobe preko aplikacije i slično", kaže Luka Milivojević, student četvrte godine Elektrotehičkog fakulteta.

Najlakše je kad poznanici postanu cimeri, ljudi iz istog mesta ili sa istog fakulteta. Tako su i Andrej Bantulić i Luka Milivojević iz Kraljeva, inače, studenti Elektrotehničkog fakulteta, došli u Beograd u nameri da zajedno iznajme stan i to se ispostavilo kao dobro rešenje.

"Prva godina je bila najteža za navikavanje, posle smo se i upoznali, mnogo je drugačije živeti sa nekim i biti prijatelj. Što se tiče obaveza, sve se deli na pola - neko pere sudove, neko pere veš. Menza nam je izvor ishrane i tu se najviše para sačuva. Mesečno potrošimo 30.000 dinara na neki život, hranu, prevoz i kiriju", kaže Andrej Bantulić.

Studentski domovi najjeftiniji

U studentskim domovima je jeftinije, ali nemaju svi na njih pravo. Ko dobije sobu, dobio je i društvo - u jednoj sobi po dvoje, troje, a ima i četvorokrevetnih i petokrevetnih. Smeštaj je od 1.500 do 2.800 dinara mesečno, a hrana u menzi oko 10.000 dinara.

"Prva raspodela je za brucoše u septembru u studentskom domu Karaburma. Konačna rang lista biće objavljena 25. sepembra, a 26, 27. i 28. septembra biće sprovedene raspodele za devojke pošto ih ima više, dok će 30. septembra biti raspodela za muškarce", rekao je Goran Minić, direktor ustanove studentski centar Beograd.

I dok čekaju da vide jesu li na listi, studenti se raspitaju. Traže po fejsbuk grupama, sajtovima, oglasima. Polažu prvi ispit snalažljivosti. A nije lako snaći se u velikom gradu nekome ko dolazi iz daleka. Dogovor kuću gradi, pa i cimersku.

Stan u centru grada može da se iznajmi za oko 200 evra po osobi. Ako ste već našli cimere i povoljan stan, jedino što vam preostaje je da u indeksu ređate dobre ocene.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи