Читај ми!

Napad osnovca na nastavnika u prokupačkoj školi – dečaku potrebna stručna pomoć

Nastavnik osnovne škole u Prokuplju zadobio je teže povrede kada je učenik petog razreda gurnuo klupu koja je pala na njega. Učenik je, potom, prema rečima svedoka, pokušao i stolicom da ga gađa. Školska psihološkinja Biljana Lajović izjavila je za RTS da je detetu, kao i njegovoj porodici potrebna stručna pomoć kako bi dečak promenio svoje ponašanje. Slučaj je pokazatelj da nam se ozbiljno urušio sistem vrednosti u društvu, istakla je Lajovićeva.

Nastavnik kojeg je napao učenik petog razreda zbrintu je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu i trenutno je na bolovanju. Posledica napada  je polomljen palac, a škola "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju o incidentu je obavestila roditelje i policiju.

Učenik je, međutim, i ranije pravio slične incidente, prebačen je pre godinu i po dana iz druge škole, a godinu je zbog ponašanja završio u kućnim uslovima, onlajn. 

O incidentu je upoznat i Centar za socijalni rad, a tražilo se mišljenje lekara, koji je naveo da dete treba da pohađa nastavu.

Školska psihološkinja Biljana Lajović, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da je brine što je dete imalo teškoće i u četvrtom razredu i postavlja pitanja šta se sa njim radilo prekom leta i da li je njegovim roditeljima ukazano na problem.

"Očigledno je da tako dramatično nasilno ponašanje, odsustvo samokontrole, pokazuje da dete ima ozbiljne probleme sa granicama, samokontrolom i socijalnim ponašanjem. Pitanje je koliko je socijalizovano. Jasno je da su mu bile potrebne podrška i pomoć", ukazuje Lajovićeva.

Potreban timski rad

Prema njenim rečima, struka može da pomogne i nije bilo dovoljno da se samo razgovora sa njim.

"Postoji jasna potreba da se uključi Centar za socijalni rad koji treba da bude podrška porodici, potrebni su i lekar specijalista i škola, kao i da se radi timski. Nije dovoljno da se kaže da dete treba da se vrati na školovanje. Detetu je potrebna ozbiljna stručna pomoć da promeni ponašanje" kaže Lajovićeva.

Napominje da nije dovoljno samo da se dete isključi sa nastave, već da treba da se to vreme iskoristi da dobije profesionalnu i stručnu pomoć.

"Porazno je dete od ovoliko godina napravi takav incident, što je pokazatelj da nam se ozbiljno urušio sistem vrednosti u društvu", ukazuje Lajovićeva.

Osuda i reakcije

Na vanrednom nastavničkom veću, nastavnici su osudili napad na svog kolegu, dogovoreno je da se nadležnim insistucijama pošalje predlog da stručne službe razgovaraju sa njim i da mu se, ako je potrebno, ukaže adekvatna pomoć.

Sindikat prosvetnih radnika je tražio hitnu i odlučnu reakciju i promenu Krivičnog zakonika, dok su iz Ministarstva prosvete naveli da je stručni tim suspendovao učenika i pokrenuo disciplinski postupak, ali da je od ključnog značaja da se uključe i druge relevantne institucije.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи