Читај ми!

Roditelji đaka prvaka imaju pravo na slobodne dane, ali pitaju se i poslodavci

Pred početak školske godine, uobičajeno, najveću tremu imaju roditelji. Naročito ako u kući imaju prvaka. Zakon o radu daje mogućnost da roditelji sa decom provedu prve školske dane, ali da li će se ta mogućnost iskoristiti, pitaju se i poslodavci.

Učiteljica, knjige, školske klupe, čas od 45 minuta - sve su to novine za đake prvake.

"Taj dan treba da prođe veselo, da roditelji imaju afirmativni odnos prema školi i obrazovanju, ali da se detetu stavi do znanja da ga čekaju neke nove obaveze, aktivnosti", kaže psiholog u Osnovnoj školi "Kneginja Milica" Tatjana Kostić.

Objašnjava da to može biti svojevrstan stres i za decu i za roditelje, ali da to treba pozivitno posmatrati jer je reč o velikoj promeni za dete.

Da bi se prvaci lakše navikli na promene, važno je da roditelji budu uz njih, a za to im je potrebno da odsustvuju s posla.

Prva dva dana školske godine slobodni za roditelje đaka prvaka

Zakon o radu predviđa pravo na plaćeno odsustvo i u slučaju polaska deteta u prvi razred osnovne škole i predškolsku ustanovu.

Slobodna su prva dva školska dana i za to postoji posebna procedura.

Direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger kaže da su se u školi više puta susretali sa državnim ustanovima iz zdravstva, školstva, vojske, policije...

"Roditelj dođe u školu, pokaže da je dete upisano. Svako upisano dete u školi ima svoj protokol, odnoso redni broj protokola. Zatim se sa tim ode u svoju radnu jedinicu, i na osnovu toga mu se izda ta potvrda“, objašnjava Eger proceduru.

To pravo imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ali samo ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom firme.

Ako nije, zaposleni moraju da računaju na razumevanje poslodavca, objašnjava počasni član Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

"Ugovor o radu nisam siguran da predviđa tako detaljne stvari, on je globalan", kaže Atanacković.

Objašnjava da veliki broj stvari nije primenljiv u svim slučajevima i da bi bilo dobro da to bude na pragu dobrog odnosa poslodavca i zaposlenog.

"Da je to nešto što bi se podrazumevalo da se to sporvodi, jer se radi o đacima prvacima i da je to jedan mali praznik za društvo, za roditelje pa time i za poslodavca", ističe Atanacković.

Zakone treba uvek poštovati, pa bi bilo dobro da se i ovaj poštuje, bez obzira na kolektivne ugovore, jer je đacima prvacima, prvih dana škole roditeljska podrška najbitnija.

четвртак, 29. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару