Читај ми!

Prajd pod sloganom "Ponos su ljudi" 7. septembra u Beogradu

Ovogodišnja "Nedelja ponosa" pod sloganom "Ponos su ljudi" održaće se od 2. do 8. septembra u Beogradu, dok će šetnja biti 7. septembra, saopštili su organizatori na konferenciji u Medija centru. "Kuma" prajda biće prevačica Zejna Murkić.

Direktor "Beograd Prajda" Goran Miletić izjavio je da će tokom manifestacije biti veliki broj predstava, izložbi, debata, kao i razgovora posvećenih ljudskim pravima.

"Sve ovo je važno – ne samo za LGBT zajednicu nego i za sve građane Beograda i Srbije", istakao je Miletić.

Precizirao je da će šetnja u okviru prajda biti 7. septembra od 16 časova iz parka Manjež, Nemanjinom ulicom do Vlade Srbije, zatim ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Skupštine Srbije, te nazad u park Manjež gde će biti održani koncerti.

"Prošle godine napravili smo iskorak u odnosu na sve prethodne godine. Bilo je mirnije i opuštenije", rekao Miletić, koji očekuje da i ove godine šetnja protekne mirno i opušteno.

Među zahtevima ovogodišnjeg prajda je usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, kao i o rodnom identitetu, te brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici.

Traži se, takođe, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ana Petrović u ime udruženja "Da se zna" istakla je da je lane zabeleženo 85 slučajeva nasilja prema pripadnicima LGBT, a godinu pre toga kada je u Beogradu održan Evroprajd, evidentirano ih je 94. 

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи