Читај ми!

Direktorka "Batuta" o majmunskim boginjama – ima li razloga za strah i kako prepoznati zarazu

Raste broj zaraženih majmunskim boginjama u Africi, zabeležen je prvi slučaj u Švedskoj, dok su u Srbiji poslednji put registrovane pre dve godine. Prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta "Batut" izjavila je za RTS da u našoj zemlji zasad nema razloga za strah, ali da treba poštovati mere zaštite. Majmunske boginje se manifestuju pojavom ospe, a možemo se zaraziti direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženom osobom, ističe Jovanovićeva.

Na Filipinima je registrovano obolevanje od mpox virusa, što je prvi slučaj majmunskih boginja od decembra prošle godine, a zabrinjava i to što tridestrogodišnji pacijent nije napuštao zemlju.

Sa sve više i obolelih i smrtnih slučajeva suočava se i Afrika, dok je nedavno prvi slučaj bolesti zabeležen u Evropi – u Švedskoj, ali kod osobe koja je boravila u Africi. 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučio je svima koji putuju u Afriku da se vakcinišu protiv majmunskih boginja, a danska farmaceutska kompanija "Bavarijan Nordik" planira da pojača proizvodnju vakcine.

Manifestacija boginja

Verica Jovanović, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla je da je u ovom trenutku najvažnije da znamo koje su mere zaštite, kao i kako se prenosi virus.

"Bolest se manifestuje pojavom ospe koja prolazi faze razvoja. Važno je da je određenim načinom ponašanja kontrolišemo", ističe Jovanovićeva i podseća da se bolest javlja u endemskim područjima, poput Afrike.

Osim u tim područujima, doktorka kaže da se bolest može prenositi direktnim ili indirektnim kontaktima, poput slučaja u Švedskoj.

"Najčešće bolest prenosi zaražena osoba i treba biti obazriv u prepoznavanju ospe. Treba primeniti mere zaštite i u odnosu na osobu koja je bila u kontaktu sa takvom osobom. Kada je reč o indirektnim kontaktima to može biti posteljina ili kapljičnim putem", naglašava direktorka "Batuta".

Mere zaštite

Prema njenim rečima, u Srbiji nema razloga za zabrinutost, ali treba biti informisan da se bolest pojavila u svetu i da su modifikacije u virusu moguće, pa se mogu promeniti načini širenja.

"Prvi simptomi su kao i kod ostalih infektivnih bolesti – jeza, drhtavica i malaksalost, ali se brzo pojave ospe, koje se od lica spuštaju. Liče na velike boginje koje su davno iskorenjene jer i vurus potiče iz porodice takvih boginja", objašnjava gošća Dnevnika.

Jovanovićeva savetuje da, ako putujemo u afričke zemlje, treba da se informišemo kakva je tamo, u tom trenutku epidemiološka situacija. 

"Prema Evropskom centru za kontrolu zaraznih bolesti, preporuka je da osobe koje stupaju u rizične seksualne odnose mogu da budu u kategoriji za vakcinaciju zbog rizika. To, međutim, neće u potpunosti zaštiti status", kaže doktorka.

Napominje da "Batut" ima stalni epidemiološki nadzor nad majmunskim boginjama od 2022. godine, kada je u našoj zemlji bilo slučajeva oboljevanja.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару