Читај ми!

Protesti protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu

U Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu večeras se održavaju protestni skupovi građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Večeras su se okupili građani Novog Sada, Kragujevca i Užica u svojim gradovima da izraze protivljenje i nezadovoljstvo najavama da bi u narednih nekoliko godina trebalo da počne iskopavanje litijuma u Srbiji. Slični skupovi su i u Bajinoj Bašti i Obrenovcu.

U Novom Sadu je okupljanje počelo kod spomenika Svetozaru Miletiću na Trgu slobode oko 19 časova. Poziv na protest na društvenim mrežama uputilo je Udruženje "Ne damo Jadar" i Savez ekoloških organizacija Srbije, uz poruku da rudnika neće biti, kako javlja dopisnik RTS-a.

Rio Tinto ili bilo koja druga kompanija neće kopati u Srbiji, poručeno je večeras i na protestima u Kragujevcu, Užicu, Bajinoj Bašti i Obrenovcu.

U Užicu je ispred Gradske kuće, večeras održan protest pod nazivom "Recimo složno ne iskopavanju litijuma".

U organizaciji protesta nisu učestvovale opozicione političke partije, ali je juče svih 30 opozicionih odbornika u Skupštini grada Užica potpisalo memorandum o zajedničkoj borbi protiv rudarenja litijuma naglašavajući da ne stoje iza današnjeg protesta i nemaju nikakve veze s njegovom organizacijom.

Na protestu su pored nekoliko govornika iz Užica i okoline govorili i nekadašnji košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac i Dejan Petar Zlatanović glavni urednik portala "Srbin.info".

Kako je većina govornika istakla, "ovo nije političko pitanje već pitanje budućnosti i zdravlja porodica, pitanje opstanka".

Užičani su odlučili da ne šetaju jer kako kažu, dosadašnje šetnje nisu ništa donele.

Dotakli su se i teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

Protest protiv rudnika i rudarenja litijuma održan je i u Bajinoj Bašti.

Glavna poruka protesta na Trgu Dr Zorana Đinđića u Obrenovcu zbog namere kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra kod Loznice jeste da građani neće dopustiti "da se Srbija pretvori u rudarsku koloniju". 

Pod parolom "Poziv na odziv, stop Rio Tintu", protiv rudarenja litijuma protestovali su i Kragujevčani. Okupljenima u centru grada, obatili su ekološki aktivisti Ljiljana Bralović iz SEOS-a i Ivan Milosavljević iz pokreta "Mlavska vojska". Oni su govorili o važnosti borbe za Jadar ali i jedinstvu u toj borbi, bez svađa i podela.
Zajednička poruka je - ne - rudarenju u bilo kom delu Srbije i podrška meštanima Jadra. 

"Nećemo novac, hoćemo zdravlje", "Ekologija ne onkologija", "Domovina se brani lepotom", neki su od natpisa na transparentima, koje su nosili Kragujevčani.

Juče su se istim povodom okupili građani Jagodine, Sremske Mitrovice, Inđije i Knića, skup u Smederevu, Rekovcu, Boru i Bresnici održan je 5. avgustaa u Paraćinu je protestni skup građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji održan 3. avgusta.

U centru Pančeva 2. avgusta održan je građanski protest, prvi put u tom gradu, protiv projekta "Jadar". I meštani opštine Topola protestovali su protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Protesti protiv iskopavanja litijuma održani su u Mionici i Raški, u sredu u Požegi, u utorak u Kosjeriću i Mladenovcu, a u ponedeljak u nekoliko gradova i opština Srbije – u Kraljevu, Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Barajevu.

Serija protesta usledila je posle odluke Vlade Srbije od 16. jula da se nastavi projekat izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra, koji je stopiran 2022. godine.

Odluka je usledila nakon što je ranije ovog meseca Ustavni sud Srbije odlučio da su vlasti u Srbiji stopiranjem projekta 2022. godine prekoračile ovlašćenja. Projekat kompanije Rio Tinto, vredan 2,4 milijarde dolara, stopiran je pre dve i po godine nakon masovnih ekoloških protesta.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи