Читај ми!

Komemorativna ceremonija povodom godišnjice "Oluje" u Loznici – Vučić: Neće više biti ni pogroma, ni progona ni traktora, garantujem vam

Održana je državna komemorativna ceremonija u Loznici na stadionu "Lagator" povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" 1995. godine, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a više od 220.000 je proterano. Patrijarh srpski Porfirije služio je pomen, nakon kojeg je održao besedu. Prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srpske Milorad Dodik. Neće više biti ni pogroma, ni progona ni traktora, garantujem vam, poručio je Vučić.

Комеморативна церемонија поводом годишњице "Олује" у Лозници – Вучић: Неће више бити ни погрома, ни прогона ни трактора, гарантујем вам Комеморативна церемонија поводом годишњице "Олује" у Лозници – Вучић: Неће више бити ни погрома, ни прогона ни трактора, гарантујем вам

Državna komemorativna ceremonija zakazana je na gradskom stadionu "Lagator", u subotu 3. avgusta, od 18.00 časova.

Srbija i Republika Srpska tog dana obeležavaju sećanje na progon i sve stradale Srbe u akciji hrvatske vojske, koja je počela 4. avgusta 1995. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja".

U subotu, 3. avgusta, s početkom u 18 časova RTS će direktno prenositi državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji Oluja.

Pomen stradalima će u Loznici služiti partrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva, a potom će se okupljenima obratiti preživeli iz kolone izbeglica koja je tog 4. avgusta 1995. godine krenula put Srbije, kao i predsednici Republike Srpske i Srbije.

Na lozničkom stadionu "Lagator" biće izveden i umetnički program prilagođen komemorativnom skupu.

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta pre 29 godina, napadom na Knin

Napadom na Knin, u zoru, 4. avgusta 1995. godine, počeli su sistematski zločini prema srpskim civilima i njihovoj imovini. Svega 48 sati od početka akcije "Oluja", područje nekadašnje Republike Srpske Krajine bilo je etnički čisto.

Više od 200.000 ljudi, sa najosnovnijim stvarima, prevoznim sredstvima koja su imali, krenuli su da se iseljavaju, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo.

Izbeglima nije bio dozvoljen ulazak u Beograd, već samo prolaz Bulevarom Arsenija Čarnojevića.

U Krajini su ostali samo civili, koji su bili izloženi teroru i posle formalnog završetka operacije 7. avgusta, kojom je rukovodio predsednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

U nastavku akcije u BiH, operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika iz Bosne i Hercegovine.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару