Читај ми!

Valjevo, protest protiv rudarenja litijuma

Protest protiv projekta iskopavanja litijuma održan je na gradskom trgu u Valjevu. Samo od nas zavisi da li će Valjevo i Srbiju pretvoriti u koloniju, poručili su okupljeni.

"Ne litijumu" i "Rio Tinto marš iz Srbije" – poruke su sa građanskog protesta protiv projekta iskopavanja litijuma, koji je započet na Gradskom trgu, a završen protestnom šetnjom do hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, javlja dopisnik RTS-a.

"Rudnik u Valjevu nije dobar za nas. Samo od nas zavisi da li će Valjevo i Srbiju pretvoriti u koloniju. Nije bitna ni politika, ni ideologija, bitna je samo ideja da odbranimo naš grad", rekao je Valjevac Zoran Đorđević.

Filmski reditelj koji živi i radi u Brazilu, Đorđević je prilikom obraćanja rekao da će, ako od rudarskih kompanija odbrane grad, odbraniti i državu.

Na protestu je govorila i Valjevka Sofija Janevska, studentkinja PMF-a u Beogradu, koja je sugrađanima poručila da –"nikada neće pristati da radi za kompaniju koja bi da od Srbije napravi rudarsko okno, otrovno kancerogeno jalovište".

Navela je da bi "Rio Tinto" da uništi, kako kaže, jedan narod u srcu takozvane "zelene Evrope".

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару