Читај ми!

Istraga o napadu na žandarma u dva pravca – analiza terorističkog akta i kretanja osumnjičenih

Na zahtev Srbije, crnogorska policija saslušala je suprugu napadača na pripadnika Žandaramerije ispred Izraelske ambasade. Njen telefon poslat je u Beograd na veštačenje, kaže ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Njena izjava i snimci u telefonu, navodi, potvrđuju da je reč o terorističkom aktu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da se istraga o napadu ispred izraeleske ambasade vodi u dva pravca. 

Dačić navodi da se paralaleno analiziraju teroristički akt i kretanje lica za koje se sumnja da pripadaju grupi vehabija ili drugih verskih ekstremista.

Nove detalje u istrazi dala je supruga napadača Miloša Žujovića, sa verskim imenom Salahudin.

Ministar policije kaže da je Žujovićeva žena rekla kako je dobila video poruku na Votsap oko 10.50, deset minuta pre napada ispred izraelske ambasade.

"Dobila je poruku koju nije odmah otvorila, nego ju je videla u 11.15, da se on javio iz gradskog autobusa uz neku pesmu koju je pevao i rekao da ga ovaj autobus vodi u dženet (raj). I sledeća poruka da izraelci ubijaju muslimane i tako dalje. Što se tiče motiva, samim tim, ovo pitanje je zatvoreno", kaže Dačić.

Crnogorska policija: Supruga napadača nije uhapšena

Besu Žujović, poreklom iz Crne Gore, juče je ispitala tamošnja policija, a njen telefon poslala u Beograd na veštačenje.

U saopštnju crnogorske policije ističe se da se u odnosu na pokušaj terorističkog napada koji se dogodio u subotu, 29. juna u Beogradu, da službenici Uprave policije Crne Gore nisu lišili slobode suprugu pomenutog M. Ž., na crnogorskoj teritoriji, već su postupajući po zamolnici Srbije, od nje prikupili obaveštenje na zapisnik, na gore pomenute okolnosti.

"Na raspolaganju smo kolegama iz Srbije u cilju dalje saradnje u ovom predmetu", istakli su iz policije Crne Gore.

Ambasador Izraela: Ništa nije ukazivalo da će se to dogoditi

U slučaj su uključeni i timovi Izraela, kaže za RTS ambasador te države Jahel VilanIstiče da su posle napada preduzete dodatne mere. 

Na pitanje RTS-a da li je izraleska ambasada imala bilo kakve informacije o terorističkim organizacijama, Vilan kaže da ono što on zna nije ništa posebno i naročito.

"Niti o teroristi, niti o njegovim namerama kada je reč o našoj ambasadi. Imamo izuzetno dobru saradnju sa srpskim vlastima. Ali po našim saznanjima, ništa nije ukazivalo da će se to dogoditi. Nijedna zemlja ne može predvideti posebne prevetivne mere. Izrael je zemlja, koja na žalost, ima iskustva sa terorizmom. Srbija je veoma bezbedna", ističe Vilan.

Nakon napada u subotu, proglašen je crveni nivo bezbedosnih pretnji od terorizma.

Odluka o njegovom ukidanju biće doneta nakon procene situacije u utorak, 2. jula, najavio je ministar policije.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару