Posle četiri sata pauze ponovo lete avioni sa beogradskog aerodroma – razlog odlaganja greška u kontroli dolaznih putnika, moguća kašnjenja i tokom jutra

Na aerodromu "Nikola Tesla" došlo je do privremene obustave letova jer su putnici na odlaznom terminalu morali ponovo da prođu kroz obaveznu kontrolu zbog propusta u praćenju dolaznih putnika od strane nadležnih službi. Avioni su ponovo poleteli nakon četiri sata pauze.

Tokom četiri sata, između 17.15 i 21.29, sa Aerodroma "Nikola Tesla" nije poleteo nijedan avion.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, oko 17 časova u tranzitnoj zoni došlo do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja, sa drugim putnicima koji nameravaju da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i prtljaga.

"Zbog ove situacije, a radi obezbeđivanja potrebnih uslova za bezbednost vazuhoplova i putnika, zahtevi aerodromskog osoblja prema Ministarstvu unutrašnjih poslova bili su da se zaustavi dalja pasoška kontrola na izlazu iz zemlje i ulazak novih putnika u tranzitnu zonu, dok se ne izvrši pražnjenje tranzitne zone i ponovni bezbednosni pregled svih lica koja se nalaze u toj zoni, koji inače obavlja osoblje operatera Aerodroma 'Nikola Tesla', po Zakonu o vazdušnom saobraćaju", navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz navedenih razloga je privremeno bila obustavljena pasoška kontrola, koja je normalizovana posle tri sata, a policijski službenici Uprave granične policije preduzimaju sve poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, kako bi sprečili zadržavanje na izlazu iz zemlje, rečeno je iz MUP-a.

Sa Aerodroma "Nikola Tesla" oko 20.20 su saopštili da je Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo bezbednosnu proveru terminala, da se svi putnici vraćaju u zgradu i da se očekuje normalizacija saobraćaja u najkraćem mogućem roku.

Oko sat kasnije, poleteo je prvi avion. Reč je o letu "Er Srbije" za Barselonu koji je po redu letenja trebalo da poleti u 17.10.

Ječmenica: Operater aerodroma snosi odgovornost za nastale probleme

Verica Ječmenica, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je da je "do zastoja u radu aerodroma Nikola Tesla došlo usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu" i da "operater aerodroma snosi jedini odgovornost za probleme koji su nastali".

"Putnici koji su sleteli u 16.16 sati letom iz Skoplja odvezeni su autobusom greškom na pogrešan gejt gde su ušli u tranzitni deo i pomešali se sa putnicima koji su prošli bezbednosne provere. Na zahtev operatera beogradskog aerodroma MUP je u 17.22 sati prekinuo pasošku kontrola na izlazu iz Srbije", precizirala je Ječmenica, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ječmenica je rekla da je sa Aerodroma "Nikola Tesla" kasnilo 17 letova Er Srbije i da je ta avio-kompanija otkazala večerašnje letove za Berlin, Frankfurt i Dizeldorf.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je izlazak inspekcija koje će po završetku postupka nadzora pokrenuti postupke protiv operatera i odgovornih lica prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju. Javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora. Avio kompanije koje su pretrpele štetu rešavaće svoje odnose sa operaterom aerodroma koji je za štetu odgovoran", poručila je pomoćnica ministra Verica Ječmenica.

Er Srbija: Večeras i sutra ujutro će doći do odstupanja u planiranom redu letenja

Kompanija "Er Srbija" saopštila je da će večeras i sutra ujutro doći do odstupanja u planiranom redu letenja i da je moguće da pojedini letovi kasne i do dva sata zbog vanrednog pregleda odlaznog terminala aerodroma "Nikola Tesla".

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo je popodne vanredni pregled odlaznog terminala zbog  greške u praćenju redovnih tokova dolaznih putnika od strane nadležnih službi beogradskog aerodroma.  

"Usled pomenutog vanrednog pregleda, moguće je da će doći do odstupanja u planiranom redu letenja u večerašnjem i sutrašnjem jutarnjem talasu saobraćaja Er Srbije. Očekuje se da će pojedini letovi u jutarnjem talasu kasniti i do dva časa", saopštila je Er Srbija.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару