Читај ми!

Kinesko oružje i jačanje Vojske Srbije – očekuju se nove nabavke, šta su doneli dronovi i FK-3

Vojna saradnja sa Kinom znatno će uticati na modernizaciju i jačanje odbrambenih kapaciteta Srbije, rekao je ministar odbrane. Isporukom kineskog PVO sistema FK-3 Srbiji, kao i borbenih i bespilotnih letelica, Vojska Srbije dobila je nove sposobnosti. Najavljeno je i da će se vojna saradnja sa Kinom nastaviti.

Najvidljiviji primer vojne saradnje Srbije i Kine je PVO sistem FK-3, koji leteće ciljeve može da uništava na daljini do 100 kilometara. U proteklih nekoliko godina Srbija je od Kine kupila i borbene bespilotne letelice. Stručnjaci su saglasni – tim sistemima znatno su unapređene operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije.

Poređenja radi, objašnjava urednik emisije "Dozvolite…" Goran Janićević, FK-3 je sistem koji je u VS doneo potpuno novu sposobnost koja nije postojala ni u JNA.

"Mali broj zemalja u Evropi poseduje takvu sposobnost. Sa druge strane, bespilotne letelice, prvo CH-92 a onda i CH-95, povratile su jednu sposobnost koju je naša vojska izgubila sredinom prve decenije 21. veka, a to je sposobnost izviđanja iz vazduha", dodaje Janićević.

Koliko bi koštao američki "patriot"

Cene nabavljenih sistema nisu poznate, pretpostavlja se da su znatno jeftiniji od svojih pandana sa Zapada.

Američki PVO sistem "patriot" Srbiju bi, procenjuju stručnjaci, koštao više od tri milijarde evra. U odnosu na FK-3 ima i mane i prednosti.

Negativne reakcije iz Rusije

S druge strane, podsećaju stručnjaci, najviše negativnih reakcija na nabavku FK-3 bilo je iz Rusije, jer je tamošnja politička i stručna javnost očekivala da Srbija kupi S-400, sličan i po karakteristikama i po ceni.

Za razliku od dva pomenuta sistema, FK-3 nikada nije korišćen u ratnom sukobu.

"Važna karakteristika FK-3 je strah"

"Ono što zvanično znamo, jeste da u godini kada je naša država platila FK-3, ukupan uvoz naoružanja za VS iznosio je 620 miliona dolara, ali to nije sve za FK-3, nego su plaćeni još neki drugi sistemi. FK-3 ima veoma važnu karakteristiku, a to je strah. Strah je najefikasnije oružje", navodi Janićević.

Izuzetno je važno da Srbija ima sadržajnu saradnju sa jednom od najvećih globalnih sila, ocenjuju poznavaoci geopolitičkih prilika.

Kineski prodor u Evropu preko Srbije

S druge strane, Kina, pored novčane zarade, ima interesa da Srbiji prodaje oružje, jer je to način, kažu upućeni, da napravi prodor u Evropu i na polju namenske industrije.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović kaže da za Kinu izvoz naoružanja u Srbiju predstavlja geografsko širenje područja na koje izvozi naoružanje, pored tradicionalnih susednih i afričkih zemalja.

"Svakako predstavlja kineski doprinos povećanju bezbednosti ili jačanja bezbednosti zemlje u kojoj se nalaze značajni infrastrukturni objekti, koji pripadaju inicijativi ‘Pojas i put’", smatra Mitrovićeva.

Saradnja sa kineskom vojskom i u drugim oblastima

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović kaže da je Srbija zainteresovana za razvoj i u drugim oblastima.

"Naglasio bih vojno-vojnu saradnju između Vojske Srbije i Narodnooslobodilačke armije Kine. Najuspešniji primeri su veoma razvijena saradnja koju ima ABHO centar u Kruševcu, ali zainteresovani smo i za razvoj u oblasti sajber bezbednosti, koja se svakim danom pokazuje sve važnijom. Nama je u interesu da razvijamo i saradnju u oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine", ističe Starović.

Koje se nove nabavke očekuju

Kina je Vojsci Srbije u protekloj deceniji u nekoliko navrata donirala određenu opremu iz različitih segmenata, od informatičke do gumenih čamaca, kamiona i bagera.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da se sa kineskim partnerima vode razgovori o novim nabavkama besposadnih platformi i sistema PVO.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару