Читај ми!

Sve više obolelih od raka, kome od njih može da pomogne iks-nož

U Srbiji godišnje od raka oboli oko 41.000 ljudi, a bitku sa njim izgubi oko 20.000. Neki od tih pacijenata zbrinjavaju se i u Centru za iks-nož koji je pre četiri i po godine počeo da radi u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije. Načelnica centra Biljana Šeha kaže da pacijente kod njih najčešće šalje konzilijum i objašnjava ko su kandidati za ovaj vid zračenja.

Načelnica centra za iks-nož dr Biljana Šeha rekla je za RTS da je broj onkoloških pacijenata u svetu porastao, kao i kod nas. U tom centru je do sada tretirano skoro 5.400 pacijenata, a samo ove godine više od 600.

"Našu pomoć najviše traže oboleli od karcinoma pluća, ali primetan je i veliki porast karcinoma pankreasa kao i karcinoma bubrega", rekla je dr Šeha.

Ističe da sve više žena oboleva od karcinoma pluća, kao i da se sve češće otkrivaju retki karcinomi, zahvaljujući boljoj dijagnostici.

Nažalost, raste i broj pedijatrijskih onkoloških pacijenata. Najmlađi pacijent lečen u centru imao je svega šest godina.

Život sa rakom

Dr Šeha je navela da živimo u jednom onkološkom bumu, ali i da su uvedene inovativne terapije koje omogućuju pacijentima da duže žive.

"Imamo dosta pacijenata sa metastatskom bolešću koji mogu stabilno živeti s tim i naći neki balans, ali povremeno ta bolest ponovno napreduje i onda zahvaljujući nama možemo delovati na to. Na primer, pošto ja radim na neurohirurškoj klinici, pacijenti koji imaju metastaze u glavi, veliku metastazu na Neurohirurgiji operišu, a ostale male koje pacijenti imaju mi možemo tretirati na gama ili na iks-nožu", navela je dr Šeha.

Ko može da se zrači iks-nožem

Na pitanje šta je potrebno da bi se došlo do tretmana iks-nožem, dr Šeha odgovara da na ovu terapiju upućuje konzilijum, a na sajtu Kliničkog centra Srbije piše šta je potrebno od medicinske dokumentacije i ko su kandidati.

Potrebno je dostaviti kompletnu medicinsku dokumentaciju, sve snimke, način postavljene dijagnoze, način lečenja koji je do tada sproveden.

"Kandidati za iks-nož su pacijenti s tumorima u glavi do promene do 4,5 centimetara, na licu i vratu do dva centimetra, u telu 5-7 centimetara", rekla je dr Šeha.

Celo gostovanje dr Biljane Šehe možete pogledati u videu na početku teksta.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару