Oko magazin: Dragan J. Vučićević, 48 sati zatvora

Po odlasku u zatvor ispratili su ga supruga i sin, transparenti “Konačno na pravom mestu”, ali i povici Sime Spasića. Posle dva dana, njegova supruga uplatila je kaznu od 200.000 dinara, čime su se stekli uslovi da Vučićević napusti Okružni zatvor. Po izlasku iz zatvora sačekala ga je ekipa "Informera".

"Ići ću u zatvor 400 dana po tužbi Jugoslava Ćosića i Žakline Tatalović. I ako vi mislite da je to u redu, ako javnost u Srbiji misli da je to u redu, ostaću svih 400 dana u zatvoru. I to će se desiti ove godine."

Ono što je pre dva meseca najavio u podkastu Radio-televizije Srbije Dragan J. Vučićević je pre dva dana, u ponedeljak, 3. aprila i uradio. Otišao je u zatvor.

To jutro ispred zgrade Okružnog zatvora u Bačvanskoj ulici ispratili su ga supruga i sin, transparenti "Konačno na pravom mestu", ali i povici Sime Spasića:

"Ako nisu ušli srbomrsci, nećeš da uđeš ni ti na ovaj način!"

Pre nego što je na ulazu u zatvor predao ličnu kartu, urednik i vlasnik "Informera" rekao je da će odmah po ulasku u zatvor započeti štrajk glađu.

"Imam dva zahteva. Prvi je revizija procesa, koji je očigledno politički. A drugi je dekriminalizacija uvrede", rekao je Vučićević.

Međutim, posle dva dana, njegova supruga ulatila je kaznu od 200.000 dinara, čime su se stekli uslovi da Vučićević napusti Okružni zatvor.

Pri izlasku iz zatvora, rekao je za "Informer" da je zbunjen, da se tome nije nadao i da ostaje pri svoja dva zahteva.

Protest, cirkus ili hrabar čin

Mateja Agatonović, član uprave UNS-a, kaže za Oko magazin da u ovakvoj situaciji, ukoliko ne platite kaznu idete u zatvor, to možemo da tumačimo kao potpuno legitiman čin protesta protiv pravosuđa.

Novinar Nemanja Rujević kaže da je "slavna robija od jednog dana kruna cirkusa koji je Dragan J. Vučićević napravio oko sebe jer nije hteo da plati globu pa je glumio nekakvog političkog disidenta u Sovjetskom Savezu pedesetih godina".

S druge strane, novinar Filip Rodić ovo vidi kao hrabar potez.

"On smatra da je njemu učinjena nepravda i odlučan je bio da se protiv te nepravde bori", kaže Rodić.

Pitali smo kolege novinare da jednom rečju opišu šta je ono što smo gledali ispred zgrade Okružnog zatvora.

"Žalost", kaže Milovan Stanić, glavni i odgovorni urednik "Informera".

"Lažna predstava", misli Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara.

"Petparački", odgovor je Nemanje Rujevića.

"Nepravda", kaže Filip Rodić.

"Srbija", odgovara Aleksandar Apostolovski, kolumnista Politike.

A zbog koje presude je Vučićević otišao u zatvor?

Žaklina Tatalović, novinarka Televizije N1 rekla je da u sud nije otišao zbog njene presude, jer mu ona još nije uručena.

"Nije izašla iz suda, nije mu uručena, ne teče rok kada on meni treba da plati. Ne ide ni u kakav zatvor zbog mene, ne znam zašto me spominje u svakom svom nastupu", rekla je u ponedeljak 3. aprila.

Da li je društvo spremno da se dekriminalizuje uvreda

Formalno, u zatvor je otišao zbog druge presude i drugog novinara.  Viši sud u Beogradu 28. oktobra 2021. godine doneo je presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba Dragana Vučićevića. Prethodno je presudom Drugog osnovnog suda Vučićević osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara po tužbi Jugoslava Ćosića. Uz upozorenje da će, ukoliko ne plati za tri meseca, sud novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora.

"Dragan J. Vučićević ima ono što druge kolege nemaju. Principe i on je te principe branio, zato nije platio kaznu, ušao je u zatvor, da bi se izborio za dekriminalizaciju uvrede, za reviziju procesa koji je bio očigledno politički", kaže Milovan Stanić, glavni i odgovorni urednik "Informera".

"Principi Dragana J. Vučićevića? Ja ne znam šta to znači. Čovek nema principe, ne drži se Kodeksa, osnova javnog ponašanja. On je poslednji koji treba da priča o dekriminalizaciji uvrede. O tome treba udruženja da razgovaraju sa vlastima, pravnicima. Da vidimo da li je naše društvo spremno da se dekriminalizuje uvreda. Ali to zahteva ozbiljan razgovor, a Dragan J. Vučićević, koji nije novinar, poslednji koji treba da učestvuje u tome", kaže Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

"Postoje u ovoj državi neki novinari koji misle da su apostoli istine, da su moralne sudije, da su u stanju da procenjuju ko jeste ko nije novinar, samo na osnovu političke opredeljenosti Dragana J. Vučićevića. A to je njegova stvar. On ima pravo da u skladu sa svojim političkim opredeljenjem u listu, čiji je vlasnik, sprovodi uređivačku politiku koju hoće. Šta je tu problem", pita Milovan Stanić, glavni i odgovorni urednik "Informera".

"To što uništava živote ljudima, nanosi patnju i bol, kriv je sigurno za ugrožavanje bezbednosti mnogih naših kolega i mnoge obične ljude je doveo u veoma lošu situaciju, jer je njihova crna hronika jedan vid takozvanog novinarstva, koji nema empatije prema žrtvama i koje gazi po leševima", odgovara Željko Bodrožić.

"Ja mislim da je 'Informer' za njih bastion novinarstva. I što se tiče profesionalizmu i zanatski i u svakom drugom smislu. A to, uostalom, pokazuju i rezultati", nadovezuje se Milovan Stanić.

A šta je zapravo suština ovog spora?  Sve je počelo na društvenoj mreži Tviter. U dva navrata,  14. 11. 2019. i 19. 2. 2020. godine Dragan J. Vučićević napisao da je Jugoslav Ćosić "sluga mafijaško tajkunske hobotnice", "da obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš", i da je "jadni i bedni šiptarski plaćenik". To je sud smatrao uvredljivim.

Novinar Jugoslav Ćosić o ovom slučaju nije želeo da govori za Oko magazin. Ali je pre dve nedelje  agenciji Beta rekao da je sud tu novčanu kaznu preinačio u zatvorsku, jer je Vučićević odbio da državi uplati 200.000 dinara. Dodao je da je on Vučićevića tužio za uvredu i da nije tražio bilo kakvu finansijsku nadoknadu.

Aleksandar Apostolovski, kolumnista Politike kaže da ovo nije samo problem između njih dvojice već problem novinarstva u Srbiji.

"Umesto da nastupaju isto u jednoj koloni, ne moraju da budu prijatelji, da dele iste stavove. Kolege su uglavnom podeljeni, nesvesni da obavljaju prljave poslove za neke veće igrače", objašnjava Apostolovski.

Međutim, u Srbiji je uvreda krivično delo zbog koje može da se ode i u zatvor. Kleveta nije i smatra se prekršajem.

Nemanja Rujević kaže kako "da je sreće i pravde uvreda ne bi bila krivično delo, mislim da je sumanuto da sudovi tumače šta koga vređa, pogotovo u ovo doba preosetljivosti na sve i svašta".

Dodaje kako bi kleveta trebalo da bude kriminalizovana. Svoj stav objašnjava sledećim primerom.

"To bi bilo isto kao kada bih ja autorki ove emisije poručio da je glupa i ružna. To je utisak i nije lepo, ali oko toga možemo da se raspravljamo, Ali ako bih rekao da je uzela pare od Vučića, Đilasa, Rusa ili Evropljana, to je insinuacija da ja znam da iza nje stoji neko. Upravo to je radio Vučićević. On je klevetao, a pošto kleveta nije više krivično delo, onda su tužioci bili upućeni da idu na uvredu", smatra Nemanja Rujević.

Aleksandar Apostolovski kaže da je Vučićević, kao urednik najčitanijeg tabloida u Srbiji zapravo dobio loptu, a on kad dobije dobar pas, da i gol.

"Shvatio je da je prigrabio ulogu medijskog mesije. Ali je u pravu da dekriminalizuje uvredu, jer kada ste krivično osuđeni ulazite u registar kriminalaca, bez obzira da li ste platili novčanu kaznu ili ne. To možemo podvesti kao borbu za principe, ali i tiraž i gledanost. Naročito ako se uzme u obzir da će se možda uskoro upaliti signal TV Informer", kaže Apostolovski.

Dok novinarska udruženja ćute, politika ima šta da kaže

Povodom ovog slučaja izjasnili su se i predsednik i premijerka. Predsednik Vučić ponudio je da Vučićeviću plati novčanu kaznu. Vučićević je to odbio. Predsednik je ukazao na činjenicu da ga je u ovom slučaju tužio kolega novinar.

"To je za mene neshvatljivo. Mislim da nije ni pravedno, ni pravično", rekao je predsednik.

Za premijerku Anu Brnabić najproblematičnije u ovom slučaju je gromoglasno ćutanje novinarskih udruženja.

"Da sam na njihovom mestu mene bi bilo sramota", rekla je premijerka.

Na pitanje zašto UNS nije reagovao, Mateja Agatonović, član Uprave ovog udruženja odgovara da ovo nije pitanje medijskih sloboda.

"UNS se zalaze za slobodu govora. Ova situacija nije za reagovanje medijski. Mi možemo da apelujemo na neku vrstu solidarnosti, da se ta kazna plati ako je po zakonu, a moć za promenu zakona imaju više predstavnici vlasti nego udruženja”, kaže Agatonović.

Željko Bodrožić objašnjava da su udruženja ostala van toga jer ih je  "Dragan J. Vučićević godinama stigmatizovao i kriminalizovao i na mnogo načina pokazao da ne zaslužuje  zaštitu udruženja. Oni koji redovno i brutalno gaze novinarski kodeks ne mogu da očekuju zaštitu udruženja jer nisu novinari", kaže Bodrožić.

Milovan Stanić iz "Informera" kaže da je Dragan J. Vučićević itekako novinar, jer je već 20 i kusur godina radio u najtiražnijim novinama, osnovao neke od njih, zbog njega su i bile najtiražnije.

"On je apsolutno najbolji urednik u Srbiji, što pokazuju i rezultati", kaže Stanić.

Nemanja Rujević smatra da je za UNS i NUNS dobro to što razdvajaju novinare od onih koji to nisu i da biraju u kom slučaju će da reaguju.

"Stvar je vrlo jednostavna, oni koji poštuju kodeks su novinari, oni koji ga ne poštuju nisu. Svako sam bira. Kao što je Vučićević odabrao da bude medijski preduzetnik i bivši suvlasnik hladnjače za maline, a ne novinar", smatra Nemanja Rujević.

Oni koji tako misle previše sebi daju na značaju, dodaje Filip Rodić.

"Ko su oni da procenjuju ko je, a ko nije novinar. Jedan predsednik jednog udruženja je govorio za neke kolege da su maligni. To je kao kada bi arhitekte govorile ko to jeste ko to nije. Dragan J. Vučićević, kakvim god novinarstvom se bavio, kakav god da je list na čijem je čelu, to je legitimno i legalno. Podsetio bih da se i Pulicer bavio tabloidnim novinarstvom", kaže Rodić.

Novinarsko ratno stanje

Ovo nije prvi put da su Jugoslav Ćosić i on bili zajedno na sudu. U jednom drugom prekršajnom sudskom sporu Dragan J. Vučićević tužio je Jugoslava Ćosića zbog onoga što je on o njemu rekao.

U intervjuu Blicu 16. 11. 2012. godine Jugoslav Ćosić je za Vučićevića rekao sledeće: "radi se o čoveku koji je pred ubistvo Zorana Đinđića razgovarao i pregovarao sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom o tome koliko će ovaj platiti za svaki tekst koji napiše i objavi protiv Đinđića. Poslodavac mu je dakle bio vođa Zemunskog klana".

Vučićević je Ćosiću odgovorio u svom listu dva  dana kasnije.

"Nikada se u životu nisam čuo sa Spasojevićem, nikada ga nisam upoznao, nikada s njim nisam imao bilo kakav kontakt! Pozivam policiju, tužilaštvo, BIA i sve ostale nadležne državne organe da odmah utvrde istinu i uhapse ili mene ili Ćosića. Znate, ako sam saučestvovao u ubistvu Đinđića, ja moram u zatvor. Ali u zatvor mora i Ćosić ako me je lažno optužio za pomaganje ubicama!", rekao je Vučićević.

Pet dana kasnije Ćosić je poslao demanti Blicu u kome navodi: "nikada i nigde nisam tvrdio da je Dragan J. Vučićević učestvovao u organizaciji ubistva Zorana Đinđića".

U ovom slučaju Apelacioni sud u Beogradu 29.12 2021. godine doneo je presudu kojom je preinačena presuda Višeg suda u Beogradu od 18.4. 2019. godine. Tuženi Jugoslav Ćosić obavezuje se da zbog povrede časti, ugleda i prava ličnosti isplati 100.000 dinara Draganu Vučićeviću sa zakonskom zateznom kamatom. Ali i da na ime troškova parničnog postupka plati iznos od 113.800 dinara. Takođe sa zateznom kamatom.  Po oceni suda u ovom slučaju "došlo je do prekomernog i neprimerenog korišćenja slobode izražavanja". Jugoslav Ćosić je novčanu kaznu Draganu J. Vučićeviću platio.

"Dragan J. Vučićević je parnično tužio, nikad nikoga nije tužio krivično kao Jugoslav njega. A Jugoslav ga je optužio da je bio saradnik Zemunskog klana. Bez ikakvih dokaza. Proces se vodio godinama jer su sudovi presuđivali da je Ćosić imao pravo na to kao novinar. To je ono o čemu smo pričali, neki su zaštićeni neki nisu. Na kraju je, ipak, Apelacioni sud doneo pravičnu presudu i Jugoslav Ćosić je kažnjen novčano i na tome se završilo", kaže Stanić.

Željko Bodrožić kaže da ljudi na sudu zbog teških reči u javnom prostoru dobijaju kazne i da te kazne plaćaju.

"To mogu da dožive i novinari, koji se zanesu i nešto teško kažu. Tu je sud da odredi kaznu", zaključuje.

Aleksandar Apostolovski pita se gde je granica i gde je kraj u međusobnoj netrpeljivosti među kolegama.

"Kakav je to izbor? Vidimo dokle nas dovodi. Do jedne vrste novinarskog ratnog stanja. Bolje da su seli negde na piće", sugeriše Apostolovski.

Redakcija Dragana J. Vučićevića pokrenula je i peticiju – da nijedan novinar više ne ode u zatvor. A kako je izgledala naslovna strana Informera dok vlasnik lista nije bio u redakciji?

"Vučićević žigosan kao kriminalac", naslovna je Informera od danas, 5. aprila 2023. godine. 

Dragan J. Vučićević bio je glavna vest lista koji dva dana nije uređivao.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару