Читај ми!

Ko je nadležan za kontrolu splavova u Beogradu

Posle potonuća splava "Fristajler", na površinu su isplivala brojna pitanja o kontroli rada objekata na vodi. Milan Nikolić, kapetan Lučke kapetanije Beograd, kaže za RTS da je Skupština Grada Beograda donela odluku o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji nadležnosti, propisala način i uslove postavljanja, obaveze korisnika i deo kontrole odredaba te odluke. "Što se tiče nautičke bezbednosti splavova, kontrolu vrši Republička inspekcija bezbednosti plovidbe", ističe Nikolić.

Milan Nikolić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama definiše da lokalne samouprave određuju delove zemljišta i vodnog prostora gde se mogu postavljati plutajući objekti.

"U skladu s tim Skupština Grada Beograda je donela odluku o postavljanju plutajućih objekata na teritoriji nadležnosti, propisala je način i uslove postavljanja, obaveze korisnika i deo kontrole odredaba te odluke. Što se tiče nautičke bezbednosti splavova, kontrolu nautičke bezbednosti vrši Republička inspekcija bezbednosti plovidbe", kaže Nikolić.

Nikolić navodi da je propisana i veličina splavova, visina, način privezivanja.

"Svi ti splavovi, pogotovo oni namenjeni privrednoj delatnosti, moraju da zadovolje i tehnička pravila za plutajuće objekte kojima je definisana i određuje se, u skladu sa konstrukcijom, dozvoljena nosivost i maksimalan broj ljudi na tom objektu", napominje Nikolić.

Kod onih koji su namenjeni za privrednu delatnost, dodaje, oni moraju da obave osnovni, vanredni ili redovni pregled.

"Osnovni se obavlja pre upisa u upisnik, redovni ako je u registraciji, a vanredni ako je istekla registracija duže od mesec dana ili ako se desio neki vanredni događaj ili rekonstrukcija", navodi Nikolić.

Na području nadležnosti Kapetanije upisanio je, dodaje, 1.965 plutajućih objekata, a tokom 2022. registrovana su 154 za privrednu delatnost.

Vodostaj, ukazuje, može da utiče na bezbednost objekata – ako je visok, velika količina smeća i grana može da plovi rekama.

"Vlasnici su dužni da vode računa o bezbednosti objekata i da ih čiste. Kada je nizak vodostaj, plutajući objekti mogu da dodirnu dno i svaki dodir može da dovede do oštećenja. Moram da kažem i sugerišem da vlasnici vode računa o imovini, a da pogotovo oni koji su registrovani za privrednu delatnost imaju stalno ukrcanu posadu na tim objektima koji će vršiti nadzor i obilaske tih objekata", zaključio je Nikolić.

Tokom dočeka Nove godine beogradski splav "Fristajler" skoro je potonuo. Policija je 3. januara uhapsila odgovorna lica splava M. Lj. (52), D. V. (47) i M. R. (42) koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim delom izazivanje opšte opasnosti. 

U toku je njihovo saslušanje u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару