Читај ми!

Šta je litija, kakav je njen značaj za srpski narod i šta simbolizuje

Spasovdan se u Beogradu slavi već 619 godina. Profesor Bogoslovije Branislav Kedžić kaže da će danas na litiji biti nošene ikone i mošti Svetog despota Stefana Lazarevića, koji je preneo prestonicu u Beograd. Ističe, da je upravo jedan takav događaj bio ispraćen litijom i da se on smatra začetkom litijskog proslavljanja. Centralni događaj, Spasovdanska litija koju će predvoditi patrijarh Porfirije, tradicionalno će proći ulicama prestonice od 18 časova.

Litija ili krsni hod je procesija u pokretu, koja od davnina postoji u pravoslavnoj crkvi. U toj povorci se, objašnjava Branislav Kedžić za RTS, izgovaraju molitve, pevaju crkvene pesme, tropari posvećeni određenom prazniku i vrši se molitva za mesto ili grad.

"Na ovaj način vrši se takozvano osvećenje prostora. Mi u hrišćanskoj crkvi verujemo u osvećenje vremena, gde osvećujemo određene dane u toku godine, koje nazivamo praznicima, ali osvećujemo i prostor hodajući ulicama, pevajući crkvene pesme", istakao je Kedžić.

Početak litijskog proslavljanja

Spasovdan se u Beogradu slavi već 619 godina. Slavu je ustanovio 1403. godine Sveti despot Stefan Lazarević.

Kedžić ističe da će danas na litiji biti nošene ikone i mošti Svetog despota Stefana Lazarevića, koji je preneo prestonicu u Beograd.

Smatra se, dodaje, da je upravo takav jedan događaj bio ispraćen litijom i on se, takođe, smatra začetkom litijskog proslavljanja i samog Spasovdana.

"Nažalost,  za vreme turskog ropstava litija je bila prekinuta, ali bila je jedna tužna litija, kada su nošene mošti Svete Petke, kada su Beograđani odlazili za Carigrad, za vreme Sulejmanovog osvajanja. I njene mošti će i danas biti nošene u svetoj litiji, a takođe i ikona presvete Bogorodice trojeručice, za koju naš narod posebno vezan", rekao je Kedžić.

Posle tuskog ropstva došlo je do obnavaljanja litije i trajala je sve negde posle Drugog svetskog rata i svedoci smo nažalost marginalizacije same crkve.

Međutim, ističe, litija nije zaboravljena i od devedesetih godina je ponovo organizovana.

Molitvene poruke

Molitvena povorka krenuće u 18 časova iz ulice Kneza Miloša, a predvodiće je patrijarh Porfirije, beogradsko sveštenstvo, ali i učenici Bogoslovije.

"Krst će nositi naš proslavljeni vaterpolista Stefan Mitrović koji će ići na čelu te kolone. Dragana Kosjerina će biti voditeljka i promoter litije", rekao je Kedžić.

I ove godine, molitvena povorka nosiće poruku mira, ljubavi, istine, radosti, koja će se proneti iz Hrama ulicama grada.

U samoj povorci na Trgu Slavija biće pročitana molitva za mir, a potom će na svetosavskom platou patrijarh Porfirije služiti moleban za mir u svetu. 

"Zato su svi danas pozvani da dođu na litiju i da mi svi zdušno tu poruku mira prenesemo - treba da zavlada dobra volja da bi se ostvario mir", poručio je Kedžić. 

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару