Читај ми!

Porodica, kolege i prijatelji oprostili se od Jaroslava Papa

Nenametljiv, tih, veliki profesionalac i još bolji čovek - tim rečima su se od foto-reportera Tanjuga Jaroslava Papa, na komemoraciji u Kulturnom centru Novog Sada, oprostili brojni novinari, foto-reporteri i snimatalji.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajević rekao je na komemoraciji da je Jaroslav Pap bio neko ko je uživao u svom poslu.

"Naša velika porodica ostala je bez jedinstvenog člana, koji je bio neponovljiv kao čovek i foto-reporter, iza sebe je ostavio bezbroj fotografija koje su objavile najveće svetske novinske agencije", kazao je Brajević.

Glavna i odgovorna urednica lista Dnevnik Nada Vujović istakla je da joj je bila čast da poznaje Jaroslava i godinama radi sa njim.

"Otkako je kročio u našu kuću, od tada traje to poštovanje i zajednička posvećenost poslu. Bez obzira kakve su se godine nizale, Pap je stizao tamo gde su mnogi kasnili, otkrivao nam je lepotu naše Vojvodine, bore na njenom umornom licu i radost novog početka", navela je Vujovićeva, uz poruku da je Pap bio čovek koga su naprosto svi voleli.

Papov dugogodišnji kolega i sadašnji glavni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine, Nenad Ćaćić, kazao je, da ga je bio strah da govori na takvom skupu jer, kako je istakao, ni sam ne zna da li je dostojan da priča o čoveku takve dobrote, kojom je Pap zračio.

"Znao sam da će mi nedostajati reči, jer nema epiteta i ukrasa koji bih mogao da izgovorim, a da ga naš Jaro svojim delima nije pretvorio u stvarnost. Ovo nije patetika, ovo je istina. On je najvoljenija osoba koju sam ja u životu upoznao, on je nekog koga moraš voleti. On nije imao čip sa negacijom, sa nečim ružnim. Njegova duša i njegov svet je bio satkan od dobrote", naveo je Ćaćić.

Novinar Đorđe Vukmirović je kazao da se u Papove ljudske i profesionalne kvalitete uverio u najgorim vremenima, tokom rata devedesetih godina, kada su zajedno gazili po ratištima i frontovima, uz opasku da je Jaroslav Pap radio sve na vrhunskom nivou.

"Kada je trebalo napisati predgovor za njegovu fantastičnu foto-monografiju o Vojvodini, pitao sam se kakav čovek je mogao da napravi ovo. To je mogao čovek koji je u svim njenim nijansama uhvatio raskoš Vojvodine. Njegovo ime je postalo paradigma za vrhunsku fotografiju prirode, na stotine njegovih fotografija je objavljeno u najeminentnijim časopisima posvećenim prirodi", prisetio se Vukmirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je o Papu da je bio veliki umetnik, hroničar Novog Sada i Vojvodine, ali i retko skroman i povučen čovek sa neverovatnim osećajem za fotografiju.

"Jaro je bio kao deda mraz na događajima, nikad nametljiv, uvek po strani, a uvek na pravom mestu. Nikada u prvom redu, a uvek sa pravom fotografijom. I to mogu samo veliki umetnici, to je činjenica. Ne morate da budete stručnjak za fotografiju i medije, to možete da osetite", kazao je Vučević.

Istakao je da će pamtiti Papa i kao čoveka koji je bio zvanični foto-reporter Gradske kuće, a koji za sve te godine nikada nije tražio ni jednu jedinu uslugu ili protekciju.

Foto-reporter Tanjuga iz Novog Sada Jaroslav Pap iznenada je preminuo u nedelju, 16. avgusta, u 65. godini.

U izuzetno bogatoj karijeri je između ostalog pratio i snimao prevrat u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu početkom devedesetih, i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

Preko hiljadu njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najvećih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijejted presa do Rojtersa.

Ipak, njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bila je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u domaćim i stranim magazinima posvećenim prirodi.

Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta "Foto lov" koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.

Tokom izuzetno bogate karijere, dobio je niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Jaroslav Pap biće sahranjen danas na Gradskom groblju u Novom Sadu.

понедељак, 05. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару