Читај ми!

Kontrola poslodavaca – inspekcija rada pojačava svoje redove

Ove sedmice tri nesreće i tri izgubljena života na gradilištima. Nedelja je počela vešću o pogibiji dvadesetšestogodišnjeg momka koji je stradao na kopu Debelo brdo, kada je na njega pala odvaljena stena. Dan kasnije, nešto strariji radnik izgubio je život u Borči pokušavajući da popravi viljuškar. Istog dana, radnika kod Svilajnca ubio je kran. Saša Perišića, zamenik direktora Inspektorata za rad kaže za RTS da bezbednost na radu kontroliše 250 inspektora, i da će u narednom periodu biti zapošljavani novi ljudi.

Saša Perišić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavio da postoji obaveza poslodavca kada se desi smrt ili teška povreda na radu u roku od 24 sata obavesti MUP i Tužilaštvo, a zatim inspekciju rada.

 

"Tragično je ovo što se desilo u kratkom roku, one se dešavaju i u Evropi. Godišnje 4.000 smrtnih povreda imate u EU. Ove tri smrtne povrede se nisu desile na gradilištu. Dogodile su se u području gde je preduzeće gde se rukovalo sa mašinama. U ovom trenutku ne možemo tačno reći šta se desilo i nemamo relevantne podatke, ali možemo zaknjučiti na osnovu prvobitnog izlaska na teren da u izvenom smislu postojala ljudska nepažnja i da ćemo do kraja istražiti šta se desilo", navodi Perišić.

Svi poslodavci, ističe, znaju koje su im obaveze i oni sve to moraju da poštuju i dodaje da u to dolazi i osposobljavanje radnika i ne može da neko upravlja mašinom ako nije osposobljen.

"Precizne podatke nemamo, po Zakonu o upravnom postupku imamo 30 dana da završimo postupak, a ako su složene i 60. Za kop u Valjevu desilo se da su metalne ploče pale na deo asfalta i da je bager propao. U Borči je čovek stao iza viljuškara, odnosno ispod i hidraulika je pala i ubila ga. To je ipak neopreznost na izvestan način", rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima, to je moglo biti izbegnuto da je poštovana procedura.

"Ovde će se videti ko je dao nalog nesrećnom čoveku koji je poginuo da ide ispod viljuškara da radi takve poslove. Ne znamo da li je bio osposobljen. Uviđaj traje 30 dana, sva dokumentacija se traži od poslodavca", kazao je Perišić.

Zapošljavanje novih inspektora u nerednom periodu 

Navodi da je 250 inspektora koji kontrolišu bezbednost, ali da to nije dovoljno.

"Mi ćemo u narednom periodu imati mogućnost da zapošljavamo nove ljude, 70 odsto od kadra koji prirodno ode u penziju", naveo je Perišić.

Dodaje da će u narednih mesec dana biti konkurs za prijem novih inspektora.

Prema Zakonu su, ističe, dužni da obaveste poslodavca tri dana pre izlaska na teren, i on je upoznat šta će se kontrolisati. 

"Kada je u pitanju vanredni inspekcijski nadzor, onda nisu u obavezi da obaveste poslodavca. Vanredni nadzori su kada mislimo da situacija nije dobra na gradilištima i da moramo otkloniti neke nepravilnosti i da bismo zatekli eventualno lica koja rade na crno", napominje Perišić.

"Male kazne, nekada i minimalne"

Kaže da je zakonska regulativa takva da se obavesti poslodavac o redovnom nadzoru, a Međunarodna organizacija rada kaže da to ne bi trebalo i da to nije u skladu sa konvencijama.

"Moje lično mišljenje je da ne treba. Ne treba menjati zakon, nego neke regulative i dobro bi bilo da se sve to otkloni", kaže Perišić.

Kada se izvrši nadzor, u slučajevima smrtne povrede na radu podnesu krivičnu prijavu i prekršajni zahtev.

"U najvećem broju slučajeva nemamo povratnu informaciju kada su krivične prijave u pitanju jer postupci traju godinama. Kada su prekršajne prijave u pitanju imamo povratnu informaciju da smo podneli prijavu i da smo tražili kaznu. One su za pravna lica od 800.000 do dva miliona, a za preduzetnike od 300 do 500.000, s tim što se odgovorno lice kažnjava kod preduzetnika od 50 do 150.000", navodi Perišić.

Problem je, smatra, to što prekršajni sudovi izriču "zaista male kazne, nekada i minimalne, što nije dobro".

Više od 4.500 nadzora za dva meseca 

Navodi da je u prošloj godini bilo manje smrtnih povreda.

"Bilo ih je 43, a otprilike na godišnjem nivou desi se oko 45 do 55 smrtnih povreda na radu i oko 1.000 teških i lakih povreda. U 2020. smo imali za deset odsto manje smrtnih povreda nego u 2019. i to je nešto što ohrabruje, a i namera Inspektorata je da se u narednom periodu pojačaju inspekcijski radovi u građevini, poljoprivredi i visoko rizičnih grana", ističe Perišić.

U prethodna dva meseca izvršeno je, dodaje, 4.698 inspekcijskih nadzora zajedno sa Komunalnom i Sanitarnom inspekcijom.

недеља, 04. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару