Jovan zna recept – kako proizvesti najkrupniji paradajz
Jovan Vasiljevski iz Pančeva može da se pohvali da u svojoj bašti ima veoma krupan paradajz. Ekipa RTS-a uverila se u to.
Jovan Vasiljevski za porodični ručak može da napravi salatu od samo dva paradajza, jer su teška skoro tri kilograma. Da bi se dobio ovakav plod neophodno je imati dobro seme, ali treba znati i kako ga posejati.
Sadnice moraju imati duži koren, jer jedan deo se postavlja u zemlju vodoravno, od rovaca se štiti praškom, a đubri se domaćim stajnjakom i humusom. Veoma je važno i dobro zalivanje.
"Voda mora da bude ustajala i ja paradajz zalivam ujutru, a ne uveče, jer su preko dana velike temperature i to bi ga preseklo. Bez toga ne bi bilo ni takvih rezultata i zato ja ustajem svakog jutra u šest sati", objašnjava Vasiljevski.
Jovan je iz Nemačke dobio seme bundeve. Posejao ga je ovog proleće i sad očekuje prve plodove koji su već veoma krupni.
"Primile su se i već ih ima i dugačkih oko 50 centimetara. Za sad ih je desetak, a biće ih još do kraja, jer ima još dosta cvetova", navodi Vasiljevski.
U svojoj bašti Jovan uzgaja još mnogo različitog povrća, ali i kajsije i aroniju i kako kaže zadovoljan je jer po zdravu hranu ne mora da ide na pijac, a sada će imati i kolače od svoje bundeve.
Коментари