Danas je Tucindan
Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, danas je Tucindan – dan kada se priprema božićna pečenica.
Dva dana uoči Božića priprema se meso za božićnu trpezu. Za pečenicu se obično najčešće bira prase, ali i jagnje, a meso se peče na Badnji dan.
A da pečenica bude ukusna, kako priliči prazniku, potrebni su zidana furuna, zemljana pržulja, drva za vatru i, pre svega, umešnost majstora.
Naziv Tucindan potiče od toga što se pečenica nekada tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo.
U narodu postoji verovanje da utroba pečenice, pripremljena na Tucindan, ima lekovita svojstva.
Na Tucindan, po narodnom verovanju, decu ne valja tući, jer će cele godine biti nevaljala i bolovaće od čireva.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар