На Туциндан, кад се реди печеница

Два дана уочи Божића, на Туциндан се "реди печеница", односно припрема месо за божићну трпезу. За печеницу се обично најчешће бира прасе, али и јагње, а месо се пече на Бадњи дан.

У пожешким печењарама већ неколико дана трају резервације меса, што се већ годинама показало као лакши пут до богате празничне трпезе. За килограм печене прасетине треба издвојити хиљаду динара, а листа заинтересованих је иста као и претходних година.

Радник у пожешкој печењари Драган Чумић каже да прима сличне поруџбине од пензионера, радника, сељака.

"Нико се не издваја посебно. Нико не поручује цело прасе, тога нема. Поручују углавном до три, четири килограма", каже Драган.

Било да је ролована, са коском или без ње, расте интересовање за услужно печење главног дела божићне трпезе. Фуруна се потпаљује на Туциндан, али многи инсистирају да празничну трпезу употпуне врућим печењем.

"Жива вага прасади је од 280 до 300 динара по килограму. За велику породицу лепо је узети целу печеницу. Купују се просечна прасад од 20 до 25 килограма, мања прасад за породице, рецимо до двадесетак килограма је око 6.000 динара", наводи Миладин Јеротијевић који се бави услужним печењем.

А да печеница буде укусна, како приличи празнику, потребни су зидана фуруна, земљана пржуља, дрва за ватру и, пре свега, умешност мајстора.

Да је добро печена, кажу професионалци, и аматер може да препозна – то је тренутак када корица постане хрскава и добије златно-жуту боју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 24. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње