Radojičić: U narednih pet do deset godina, Beograd će biti onakav kakav želimo

Nekoloiko hiljada Beograđana i gostiju Novu 2020.godinu dočekaće na otvorenom ispred Skupštine. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da je sve spremno za doček i da se očekuje više od prošlogodišnjih 150.000 posetilaca.

Zoran Radojičić ističe da je juče održana sednica štaba za vanredne situacije, da se razgovaralo o pripremama za doček Nove godine i zimsku sezonu i da je sve potpuno spremno.

Kaže da je prošle godine bilo oko 150.000 gostiju tokom novogodišnjih praznika, a da se ove godine očekuje još više.

"Celu godinu smo imali povećanje broja turista. Po poslednjem preseku je bilo oko sedam odsto više stranih gostiju ove godine nego prošle. Verujem da će na kraju godine biti oko 10 odsto", kaže Radojičić.

Ističe da je puno stvari urađeno u Beogradu tokom prethodne godine.

"Kao što znate, to je bila investiciona godina sa mnogo projekata. Da krenemo od obilaznice Obrenovac-Surčin, Trga Republike, fasada, prihvatilišta za nezbrinutu decu, porodilišta u Lazarevcu, nabavke autobusa za GSP... Puno toga je rađeno. Kada podvučemo crtu, moramo biti zadovoljni", naglašava gradonačelnik Beograda.

Ističe da nema grada u kojem se radilo toliko kao u Beogradu i da svi moraju biti ponosni na to.

"Gužve su u svim velikim gradovima" 

Zoran Radojičić kaže da će ulice 27. marta, Džordža Vašingtona i Kraljice Marije biti potpuno završene do kraja januara, ali i da gužve u saobraćaju postoje u svim velikim gradovima

"Stalno ponavljam da sam bio u Barseloni na skupu gde se govorilo o tome kako je Barselona rešila saobraćajne probleme i putovao dva ili tri kilometra 45 minuta. Veliki gradovi kao što je Beograd moraju imati te probleme. Imamo oko 800.000 automobila, 50.000 automobila godišnje više, ali pokušavamo da rešimo problem", ističe Radojičić.

Smatra da je izgradnja metroa neophodna da bi se rešio taj problem.

"Iza toga je koncept pametnog grada kojim bolje regulišemo saobraćaj. Na tome se radi, imamo trogodišnji projekat sa 'Simensom' koji počinje ove godine da se realizuje. Važna je i moderna saobraćajna hijerarhija koja se primenjuje svuda u svetu, a to je da se favorizuju pešaci, biciklisti i gradski prevoz, da se motivišu ljudi da više njih ide u jednom automobilu. Sve su to neophodne stvari", ističe Radojičić.

Kaže da u ovom trenutku imamo 15 odsto zelenih površina, a da je cilj da ih bude 25. 

"Sigurno da Beograd ima puno prostora da popravi te stvari, ali ne razlikujemo se mnogo od ostalih velikih gradova u regionu i svetu. Važno je da završavamo velike projekte. Jedan od njih je projekat Vinča koji traje već nekoliko godina. Imamo različitih mišljenja čak i o tom projektu, ali je neophodno raditi tako velike projekte, ako želite da rešite jednu deponiju koja je ekološki jedna od najopasnijih tačaka u Evropi", ističe Radojičić.

Ističe da duboko veruje da će Beograd u narednih pet do deset godina biti onakav kakav svi žele.

"Ravnomeran razvoj svih opština"  

Zoran Radojičić kaže da je vođeno računa o ravnomernom razvoju svih opština u Beogradu, i centralnih gradskih i prigradskih.

"Što se tiče leve obale, sledeće godine će se raditi značajni projekti oko rešavanja pitanja kanalizacije. Sačekalo nas je puno toga što treba da uradimo", ističe gradonačelnik Beograda.

Podseća da je pre nekoliko dana postavljen kamen temeljac za Dom zdravlja u Borči.

"Razvijamo projekat termalne rehabilitacije u okviru četiri zgrade, a jedna od njih je Hitna pomoć. Biće dogradnja 6.000 kvadrata uz rekonstrukciju postojećeg prostora. U Obrenovcu se uveliko radi deo Doma zdravlja, a u Batajnici i Ugrinovcima će se raditi", kaže Zoran Radojičić.

Ističe da želi i da Beograd bude grad po meri dece i da se razvija u tom pogledu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 04. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару