Da li su građani Srbije poliglote

Više od dve trećine stanovništva Srbije govori neki strani jezik, pokazuje "Eurostatovo" istraživanje, koje je bazirano na proceni. Istraživanje možemo uzeti sa određenom rezervom, ali definitivno da u broju od preko 79 odsto u odnosu na 64, što je prosek na nivou EU, možemo da budemo ponosni, rekla je za RTS Aleksandra Bubić, menadžer ljudskih resursa švedskog "Transkoma".

Više od 79 odsto građana Srbije govori najmanje jedan strani jezik, pokazali rezultati "Eurostatovog" istraživanja o poznavanju stranih jezika. Nivo poznavanja stranih jezika je važan jer ukazuje na mogućnosti za razvoj i pozicioniranje Srbije na međunarodnom tržištu.

U Srbiji, kao i u većini zemalja EU, strani jezik uči se od prvog razreda osnovne škole, a to je u skladu sa promocijom višejezičnosti kao jedne od najvažnijih veština savremenog doba.

Aleksandra Bubić, menadžer ljudskih resursa švedskog "Transkoma" rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da i nije toliko iznenađena činjenicom da više od dve trećine stanovništva Srbije govori neki strani jezik.

Istakla je da je, radeći sa kolegama u "Transkomu", koji govore ne samo jedan već dva i tri strana jezika, shvatila da je to u našem okruženju normalna pojava.

"Ovo istraživanje je bazirano na proceni i možemo ga uzeti sa određenom rezervom, ali definitivno da u broju od preko 79 odsto u odnosu na 64, što je prosečna cifra na nivou EU, mi možemo da budemo u najmanju ruku ponosni", rekla je Bubićeva.

Treba pričati o nivoima u poznavanju stranih jezika - da li možete da radite na stranom jeziku, ne samo da razumete muziku i film.

"U Transkomu mi pričamo o nivou B1, C1 i C2 - viši poslovni nivo koji vam dozvoljava da komunicirate i vršite korespondenciju", kaže Bubićeva.

Ono što ju je iznenadilo, među kolegama sa kojima radi, je da ima puno njih koji su potpuno samouki, nemaju nikakvo formalno obrazovanje, nisu išli u škole jezika, na univerzitete, već su preko medija, društvnih mreža naučili jezike do visokog nivoa.

"Filološki fakultet u Beogradu je visoko rangiran i naši sugrađani koji govore strane jezike, govore bez akcenata do tog nivoa da klijenti koje mi servisiramo su vrlo zadovoljni", rekla je ona.

Najatraženij nemački, španski i francuski jezik 

Najzastupljeniji strani jezik u Srbiji je engleski. Engleski je nešto što se podrazumeva, i što se smatra drugim strnanim jezikom, ističe ona.

"Mi smo prepoznali kao najatraženije jezike - nemački, španski, francuski. Imamo više od 13 stranih jezika u Transkomu u Beogradu, u Novom Sadu imamo dva", kaže ona.

Ističe da smo definitivno interesantno tržište u odnosu na EU, koje može da ponudi "jako puno poznavanja stranih jezika".

Bubićeva kaže da su interesantni i azijski jezici, a ruski je duže vreme popularan u Srbiji. Prema njenim rečima, španski jezik je na drugom mestu iza engleskog i biće najtraženiji.

Unesko je 21. vek proglasio vremenom poliglota i ukazao koje će biti vrednosti koje će se ceniti.

"Vrlo brzo učimo jezike i govorimo ih na visokom nivou koji je neophodan da biste mogli da radite i da srađujete sa klijentima", zaključila je Bubićeva.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару