"Dobar trend kod smanjenja stope siromaštva"

Stopa siromaštva u Srbiji je smanjena sa 8,8 odsto iz 2006. na 7,2 odsto u 2017. godini, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. Ministar za rad Zoran Đorđević napominje da je cilj vlade nulta tolerancija na siromaštvo.

Drugog dana 18. Ekonomskog samita Srbije, u okviru panela o borbi protiv siromaštva i nejednakosti, ministarka je istakla da će vlada ostati posvećena daljem radu na smanjenju siromaštva i na unapređenju položaja svih građana kroz stvaranje društva jednakih mogućnosti.

"Do kraja 2030, u okviru Agende 2030, cilj je da najmanje za polovinu smanjimo broj muškaraca, žena i dece svih uzrasta koji žive u bilo kojem obliku siromaštva. U svetu se mora iskoreniti ekstremno siromaštvo ljudi koji žive sa manje od 1,25 dolara na dan", podsetila je Đukić Dejanovićeva.

Kako je istakla, stanovništvo predstavlja značajan faktor razvoja svake zemlje i značajan razvojni faktor koji najviše doprinosi ekonomskoj efikasnosti.

"Bez stanovništva nema ni mogućnosti za ekonomski rast i razvoj, a Vlada je pokazala odgovornost i brigu za budućnost našeg stanovništva, između ostalog i formiranjem Kabineta za demografiju i populacionu politiku 2016. godine", rekla je Đukić Dejanovićeva.

U poslednje dve godine, Kabinet je preko 630 miliona dinara uložio u 76 jedinica lokalne samouprave, u cilju podsticanja rađanja i stvaranja pozitivnih uslova za život roditelja sa decom.

"Uložili smo u rekonstrukciju, adaptaciju, izgradnju novih vrtića, opremanje zdravstvenih ustanova, u osnaživanje saveta za trudnice, za savetovališta za mlade. Doneli smo i novu srategiju za podsticanje rađanja koja daje pravni okvir za realizaciju pronatalitetnih mera", izjavila je ministarka.

Poznato je, kako je istakla, da su tri ključna socijalna problema: siromaštvo, nezaposlenost i socijalna isključenost sveprisutni, složeni, globalni i vidljivi problemi u svim država sveta.

"Siromaštvo se loše odražava na sve društvene sfere i predstavlja prepreku ka dostizanju višeg standarda", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Prema njenim rečima, siromaštvo ne bi trebalo shvatiti kao nedostatak materijalnih resusrsa, već kao socijalnu isključenost, odnosno proces u kojem pojedinci ostaju potisnuti iz socijalnog sistema.

Đorđević: Nulta tolerancija prema siromaštvu

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je na Ekonomskom samitu da je cilj uvođenja elektronske uprave, centralnog registra stanovništva i elektronskog sistema socijalnih karata stvaranje snažnog mehanizma za sprovođenje vladine politike nulte tolerancije prema zloupotrebama.

Takođe, dodaje, cilj je i da osetljive kategorije dobiju zakonsku pomoć bez obzira da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne.

Istakao je da Srbija danas ima novu političku, ekonomsku i socijalnu dimenziju razvoja.

"I pored izuzetnih rezultata koje je Srbija postigla, slede dalje reforme, pošto još nisu do kraja sprovedene suštinske reforme, kao što je sturkturna reforma javnih preduzeća i preispitivanje stvarne potrebe postojanja velikog broja državnih agencija i institucija uvedenih tokom prethodnog režima", ukazao je Đorđević govoreći na panelu o "Borbi protiv siromaštva i nejednakosti".

Početkom 21. veka politika u kojoj su se odvijali reformski procesi dovela je, kaže ministar, do uništvanja privrede, rekordne stope nezaposlenosti, rasta siromaštva, kriminala, korupcije, neuspešne privatizacije.

Ističe da i pored takvog stanja, Srbija danas ima rekordan pad nezaposlenosti, koji iznosi ispod 12 odsto, a taj procenat, kaže ministar, nastavlja da pada.

"Ravnopravnost i jednaki uslovi ključni su za napredak društva", ocenio je Đorđević i dodao da je cilj vlade nulta tolerancija prema siromaštvu i svake vrste nejednakosti.

Danas je Srbija, ističe on, bolje mesto za život i investiranje, a tome je doprinela, navodi, bolja naplata poreza, štednja, fiskalna disciplina, stvaranje povoljnih uslova za investitore, otvaranje novih radnih mesta, pad nezaposlenosti, davanje koncesija putem javno-privatnog partnerstva.

Budućnost je, ističe Đorđević, u edukaciji novih znanja, jer je, podvlači, obrazovana radna snaga najvažniji privredni resurst, te će država još više ulagati u inovativno preduzetništvo, a od velikih kompanija tražiti više pomoći za društvo.

"Nijedna odgovorna vlast ne želi da se njeni građani suočavaju sa egzistencionalnim problemima", podvukao je Đorđević.

I pored toga što se, dodaje ministar, mnogi problem još uvek rešavaju, ekonomska privreda se konačno menja u korist Srbije, a to dokazuje, kaže, spoljnotrgovinski bilans Srbije koji sa većinom zemalja beleži suficit, dok je od 2006. do 2015. beležio deficit.

Zaključuje da razvijena Srbija ne treba da bude na privatizaciji, već na upravljačkom menadžmentu koji će privredu voditi u korist preduzeća, zaposlenih, njihovih vlasnika, države, građana i celog društva, ali i na prilivima stranog kapitala i jačanja međunarodne pozicije nacionalne ekonomije.

Na dvodnevnom Ekonomskom samitu Srbije učestvuju ministri, visoki evropski zvaničnici, predstavnici privrede i javne uprave.

Organizator samita je TGI Grup Internešenel, a medijski partner samita je novinska agencija Tanjug.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару