Inovacije u duvanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duvana
Svetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korišćenju nauke kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duvanskoj industriji gde je imperativ smanjenje štetnosti duvana po zdravlje.
Ono što se smisli na jugu Engleske u Sauthemptonu u laboratoriji kompanije "Bat" delo je 300 vrhunskih naučnika, među kojima ima i onih poreklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duvanska industrija prati savremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duvana.
"Mi smo investirali više od dve i po milijarde dolara u proteklih pet-šest godina kako bismo transfromisali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svetu prisutni proizvodi nove greneracije. Nastavljamo i dalje sa našim radom u tom pravcu, jer želimo da ponudimo veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda", kaže Sajmon Kleverli iz BAT-a.
Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovde u naučno-istraživačkom centru u Sauthemptonu, gde se radi istraživanje u skladu sa naučnom konvencijom Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duvana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih ekperata.
Ipak, pitanje je koliko godina je potrebno da prođe da bi se za proizvode nove generacije u duvanskoj industriji zaista i dokazlo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.
"To je pitanje o kome se dosta debatuje. Ukoliko pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo da postignemo, jeste da ne čekamo toliko jer je u intersu svih da ta informacija bude što brže proverena. Zbog toga imamo višedisciplinari pristup istraživanju naših proizvoda, reč je o dubinskom istraživanju na tri nivoa i verujem da bismo za pet godina mogli da imamo dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku", objašnjava rukodovilac tima za procenu smanjenja rizika u BAT-u Džejmson Murfi.
U poslednje tri godine naučnici iz Sauthamptona objavili su više od 109 naučnih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, nauka pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora da bude na prvom mestu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар