Читај ми!

Tužilaštvo: Slučaj pada helikoptera još u predistražnoj fazi

Sedam meseci posle pada helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba, izrečene su prve presude, kojima su nepravosnažno disciplinski kažnjeni general-major Ranko Živak i brigadni general Predrag Bandić. U Višem tužilaštvu kažu za RTS da je predmet koji se bavi padom helikoptera i dalje u predistražnoj fazi.

Postupak pred Vojnim disciplinskim sudom bio je zatvoren za javnost. Presuda je saopštena prošle nedelje, a generali na tu odluku mogu da se žale.

 

General-major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prestupa propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete, isitče se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Za isti prestup, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja, oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić. Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a generalu Bandiću u trajanju od dve godine, navodi Ministarstvo odbrane.

U Ministarstvu odbrane kažu da ne mogu da komentarišu odluke vojnodisciplinskog suda. Mole medije da se suzdrže od senzacionalizma.

"Vojni disciplinski sud doneo je prvostepenu presudu koja još uvek nije pravosnažna i odnosi se na povredu vojne discipline, vojnih propisa koji su u skladu sa pravilom službe", kaže portparol ministarstva Jovan Krivokapić i ističe da se ne razmatra krvična odgovornost.

U ranije objavljenom izveštaju Vojne komisije navodi se da je osnovni uzrok udesa ljudski faktor, a drugostepeni uzrok propusti u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom. Komisija je saopštila da odgovornost za udes snosi vođa posade helikoptera, a deo odgovornosti drugi pilot, letač tehničar i komandant 204. vazduhoplovne brigade. Padom helikoptera bavi se i beogradsko Više tužilaštvo.

U Višem tužilaštvu kažu za RTS da je predmet koji se bavi padom helikoptera i dalje u predistražnoj fazi i dodaju da još prikupljaju informacije i analiziraju ono što je do sad prikupljeno.

U Tužilšatvu objašnjavaju da je još rano govoriti o eventualnom postojanju krivičnog dela i osumnjičenih s obzirom na to da predistražni postupak još nije završen.

Posada helikoptera je prevozila životno ugroženu bebu iz Novog Pazara, jer je put Raška - Kraljevo zbog odrona bio blokiran. U pokušaju da sleti, helikopter je pao u blizini beogradskog aerodroma. Zbog lične hrabrosti i samopregora u spasavanju ljudskih života, zlatnom medaljom za hrabrost Miloš Obilić posthumno su odlikovani major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару