Камала Харис најизгледнији кандидат демократа, не мења Бајденов политички курс

Налог на платформи главног штаба изборне кампање америчког председника Џозефа Бајдена преименован је у @KamalaХQ, што је још један знак да изборни тим демократа наставља да ради с Камалом Харис као кандидатом те странке на председничким изборима у новембру. Очекује се да потпредседница САД остане на курсу Бајденове политике пре свега када је реч о кључним спољнополитичким питањима као што је подршка Украјини, Израелу али и НАТО-у.

Амерички председник Џозеф Бајден одлучио је да се повуче из предизборне трке и не прихвати номинацију за реизбор. Истовремено, он је подржао Камалу Харис као кандидата демократа на предстојећим председничким изборима у САД.

Потпредседница Камала Харис изјавила је да је почаствована што је добила подршку председника Џоа Бајдена и намерава да "заради" номинацију за председника.

"Почаствована сам што имам подршку председника и моја намера је да зарадим и победим ову номинацију", рекла је Харис.

До избора је остало 107 дана, напоменула је Камала харис, што је веома кратак временски период да консолидује подршку своје странке.

"Заједно ћемо се борити. И заједно ћемо победити", рекла је Камала Харис.

Као очигледан фаворит за номинацију након што је Бајден испао из трке и подржао је у недељу, Харисова нуди искуство у врху америчке администрације, изграђене везе са светским лидерима и осећај за глобалне послове стечен током мандата у Сенату и као заменица Бајдена.

Камала Харис у великој мери би се држала спољнополитичког курса Џоа Бајдена о кључним питањима као што су Украјина, Кина и Иран, процењују аналитичари, али би могла да заузме оштрији став према Израелу због рата у Гази.

Главни изазов проблематична ситуација на америчко-мексичкој граници

Главобољу у кампањи против републиканца Доналда Трампа пре свега би јој правила проблематична ситуација на америчко-мексичкој граници, која је била и главни проблем Бајденове кампање. Управо је Камала Харис у Бајденовој администрацији имала задатак да се позабави узроцима велике нерегуларне миграције, а републиканци је због тога представљају као лице тог проблема.

"Она је можда енергичнији играч, али једну ствар не бисте требали очекивати – било какве велике промене у односу на Бајденову спољну политику", каже Арон Дејвид Милер, бивши преговарач за Блиски исток.

Чврста подршка Украјини и НАТО

Харисова је већ сигнализирала да неће одступити од Бајденове чврсте подршке НАТО-у и да ће наставити да подржава Украјину у борби против Русије. То је у оштрој супротности са обећањем Доналда Трампа да ће суштински променити однос САД са НАТО савезом и сумњама које је изнео у вези са будућим испорукама оружја Кијеву.

Адвокат по образовању и бивши калифорнијски државни тужилац, Камала Харис се у првој половини Бајденовог мандата борила да нађе политичко упориште, док се у другој половини више профилисала по питањима која се крећу од Кине и Русије до Газе.

На овогодишњој Минхенској безбедносној конференцији одржала је оштар говор у којем је осудила Русију због инвазије на Украјину и обећала да ће САД чврсто следити члан 5 НАТО-а о међусобној самоодбрани.

Када је у питању Кина, Камала Харис би вероватно задржала Бајденов став да се супротстави Пекингу када је то потребно, док би истовремено тражила области сарадње, кажу аналитичари. Ипак, Харисова је на самиту Асоцијације нација југоисточне Азије у Џакарти оптужио Кину за територијалне претензије у Јужном кинеском мору.

Оштрија реторика али не и курс према Израелу

Ако Харис успе да избори номинацију демократа и превазиђе тренутно Трампово вођство у анкетама јавног мњења, израелско-палестински сукоб би био високо на њеном дневном реду.

Иако је као потпредседница углавном понављала Бајдена, који је чврсто подржавао право Израела да се брани након што је Хамас извео напад 7. октобра, она је критиковала израелски војни приступ.

У марту је оштро критиковала Израел, рекавши да не чини довољно да ублажи "хуманитарну катастрофу" током своје копнене офанзиве у палестинској енклави, да би касније  рекла да не искључује "последице" по Израел ако покрене инвазију на Рафу. Такав тон наводи да би Харисова, као председник, могла да заузме бар оштрију реторичку линију према Израелу.

Али аналитичари не очекују да ће доћи до велике промене у политици САД према Израелу, као најближем савезнику Вашингтона на Блиском истоку, посебно у светлу растуће америчке забринутости од иранског нуклеарног програма.

понедељак, 22. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару