Čomskom zabranjen ulaz u Izrael

Jednom od najvećih američkih intelektualaca Noamu Čomskom zabranjena poseta Izraelu. Čomski je navodno trebalo da održi predavanje na Zapadnoj obali, međutim, na granici mu nije odobren ulaz u Izrael.

Profesor Noam Čomski, američki lingvista i levičarski aktivista, zaustavljen je na graničnom graničnom prelazu između Izraela i Jordana.

Čomski je pokušao da uđe u Izrael preko graničnog prelaza Most Alenbi iz Jordana, a na Zapadnoj obali trebalo je da održi predavanje na Univerzitetu Bir Zeit. 

Portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Izraela Sabina Hadad izjavila je da još uvek pokušavaju da razjasne stvari s vojskom, nagovestivši mogućnost da se Čomskom, ipak, dozvoli ulazak.

Čomski je grupi aktivista koji su ga čekali na Univerzitetu rekao telefonom da su mu graničari na pasošu napisali "ulazak nije dozvoljen".

Kada je pitao inspektora zašto mu ne dozvoli da uđe u zemlju, rečeno mu je da će pisano objašnjenje biti poslato američkoj ambasadi.

Čomski je stigao na granični prelaz oko 13.30, po lokalnom vremenu, i odveden je na ispitivanje, a u 16.30 pušten je da se vrati u Aman.

U telefonskom intervjuu za izraelski Kanal 10, Čomski je rekao da su oni koji su ga ispitivali rekli da je pisao stvari koje se nisu svidele izraelskoj vladi.

"Ja sam sugerisao da nađu bilo koju vladu na svetu koja voli bilo šta što ja kažem", rekao je Čomski.

Izraelski mediji prenose da je Čomski profesor na Institutu za tehnologiju Masačusets, jedan od najčuvenijih svetskih intelektualaca, da se identifikuje sa radikalnom levicom i da kritikuje često i izraelsku i američku politiku.

Čomski je, takođe, rekao za izraelsku televiziju da je često govorio na izraelskim univerzitetima.

Nakon tronedeljne izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, završene u januaru prošle godine, rekao je da "oni koji podržavaju Izrael, u stvari podržavaju moralnu degeneraciju".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару