Читај ми!

SAD će informisati EU o prisluškivanju

Američki i evropski zvaničnici postigli dogovor prema kome će SAD dati Evropskoj uniji informacije o kompjuterskom programu za prisluškivanje građana na internetu "Prizma". Austrija želi da zna da li su i njeni državljani bili prisluškivani, poručio premijer te zemlje Mihael Špindeleger.

Sjedinjene Američke Države saglasile su se da Evropskoj uniji daju informacije vezane za kompjuterski program američke vlade "Prizma" - za praćenje komunikacije građana na internetu i preko telefona, saopštili su predstavnici EU.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem i komesarka pravde Vivijen Reding postigle su dogovor sa američkim državnim tužiocem Erikom Holderom, nakon razgovora sa američkim zvaničnikom u Dablinu, rekla je Malstrem, a preneo AFP.

"U Dablinu je sa SAD dogovoreno da se oformi transatlantska eskpertska grupa koja će dobiti više informacija o "Prizmi", objavila je Malstrem na Tviteru ne dajući više objašnjenja.

Neimenovani izvor EU je rekao da su SAD dale Briselu detalje o programu "Prizma" i zakonskom aspektu programa nadgledanja.

Predstavnici EU i SAD su se sastali u Dablinu u okviru ranije dogovorenih razgovora na ministarskom nivou.

Saopštenje o dogovoru došlo je nekoliko dana pošto je EU zatražila odgovore od Holdera i upozorila da američki program nadgledanja prestavlja ozbiljnu pretnju po prava građana iz EU, navodi AFP.

Detalje o "Prizmi" obelodanio je bivši američki službenik CIA i sistem-administrator u Nacionalnoj agenciji za bezbednost Edvard Snouden, što su prošle sedmice preneli listovi Gardijan i Vašington post.

Špindeleger zahteva razjašnjenje od SAD

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger zabrinut je u vezi afere oko prikupljanja podataka od strane američke obaveštajne službe NSA.

Špindeleger je, obraćajući se poslanicima u austrijskom parlamentu, rekao da je u pripremi upitnik koji će biti upućen Ambasadi SAD u Austriji.

Naime, zvaničan Beč želi da zna da li su i austrijski državljani bili pogođeni prikupljanjem podataka sa interneta od strane NSA, i da li informacije o nadzoru koje su dospele u javnost odgovaraju istini.

Špindeleger je podvukao da će ta tema igrati i važnu ulogu u pregovorima SAD o planiranom sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU.

"Sistem nadzora bez našeg znanja ne može biti prihvaćen", poručio je on, dodajući da je potrebno i da austrijska vojna obaveštajna služba odgovori na optužbe medija da li je sarađivala u prikupljanju i razmeni podataka sa NSA.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару