Читај ми!

Srbija se vraća na svetsku mapu

Srbija će organizacijom Konferencije NATO u Beogradu pokazati da je sposobna da kao zemlja organizuje velike i rizične skupove, istakao ministar odbrane Dragan Šutanovac, napominjući da taj skup neće ni na koji način uticati da Srbija "skrene" sa puta neutralnosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da održavanje Konferencije NATO-a u Beogradu, od 13. do 15. juna, pokazuje da je Srbija sposobna da kao zemlja organizuje visoke, velike i rizične skupove.

"Taj skup će biti na visokom nivou, biće zastupljeni predstavnici vojske sa svih kontinenata i Srbija će se, napokon, upisati kao zemlja koja može da organizuje velike i uslovno rečeno rizične skupove", rekao je Šutanovac na otvaranju Kancelarije poslanika DS-a Konstantina Samofalova, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da je Beograd domaćin tako velikog vojnog skupa, kome će prisustvovati oko 60 načelnika i zamenika načelnika Generalštabova, govori da se srpska prestonica vraća na mapu sveta sa svojim kapacitetima i da ima mogućnost da organizuje takvu konferenciju.

Sa druge strane, to ukazuje i na činjenicu da Beograd uživa poštovanje i respekt zemalja koje će doći na skup.

Šutanovac je precizirao da je reč o konferenciji NATO-a i partnera i da će od oko 60 zemalja, iz NATO-a biti 28, odnosno, da je veći deo učesnika van te vojne alijanse.

"Drago mi je što će doći pojedini načelnici generalštabova koji nikada nisu boravili u našoj zemlji. U nekom proteklom vremenu bili smo ponosni kada se u našoj zemlji organizovao veliki broj stranih i velikih skupova, a ovo je verovatno jedan od najvećih vojnih skupova u istoriji naše države", ocenio je Šutanovac.

Ministar je podsetio i da će u septembru u Beogradu biti organizovan i skup nesvrstanih, što, kako je naglasio, ukazuje da Srbija postaje interesantna i za tu vrstu aktivnosti. 

Skup neće uticati na neutralnost Srbije

Komentarišući kritike pojedinih političkih predstavnika da će organizacija Konferencije NATO-a "skrenuti" Srbiju sa puta neutralnosti, Šutanovac je rekao da je prošle godine i Finska priredila takav skup, pa se tako nešto nije dogodilo.

"Takvo mišljenje, kao i priželjkivanje teme koju bi zatim u javnosti komentarisali oni koji nisu u stanju da sami pokrenu neku pozitivnu temu ne stoji", dodao je ministar.

"Važno je reći da se ova konferencija održava u svetlu prve zajedničke vojne vežbe Rusije i NATO-a iznad Poljske, Rusije, Turske i Crnog mora, u kojoj prvi put učestvuju ruski borbeni avioni zajedno sa NATO avijacijom, što ukazuje da ta saradnja postoji i da je čvrsta", naglasio je Šutanovac.

Kada je reč o najavljenim protestima pojedinih stranaka, Šutanovac je naveo da svaki događaj u Srbiji ima svoje protivnike, a pojedine partije nemaju politiku, već pokušavaju da izvrgnu ruglu ono što je dobro.

"Činjenica da očekujemo načelnike generalštabova iz Rusije, Australije, Brazila i ostalih prijateljskih zemalja, koje veličaju upravo te stranke u Srbiji, i da će oni biti ovde, govori da te stranke pokušavaju da dobiju dnevno-politički poen, ali to i građani prepoznaju", zaključio je ministar odbrane.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару