Srbija protiv Hrvatske - borba za polufinale i nove stranice istorije vaterpolo klasika (RTS1, 16.50)

Vaterpolisti Srbije od 17.00 igraju meč četvrtfinala Svetskog prvenstva u Dohi protiv selekcije Hrvatske.

Србија против Хрватске - борба за полуфинале и нове странице историје ватерполо класика (РТС1, 16.50) Србија против Хрватске - борба за полуфинале и нове странице историје ватерполо класика (РТС1, 16.50)

Primarni cilj izabranika Uroša Stevanovića u Kataru je ispunjen, a to je plasman na Olimpijske igre u Parizu kroz prilazak među osam najboljih. 

Srbija je sa maksimalnih tri pboede završila grupnu fazu, ostavivši dobar utisak, naročito u odbrani. Pali su Japan, Crna Gora i SAD. Sledi najveći izazov do sada, a to je evropski vicešampion Hrvatska.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu su "delfini" eliminisali tada aktuelnog svetskog prvaka Italiju u četvrtfinalu kako bi stigli do najvećeg dometa u ovoj smeni generacija. Da li će Hrvatska biti nova Italija, nadmoćniji rival kog ćemo zaustaviti na putu do medalje?

Hrvatska krcata kvalitetom želi povratak u polufinale

Izabranici Ivice Tucka došli su u Dohu kao srebrni iz Zagreba. Španija je objedinila evropsku i svetsku titulu u dramatičnoj završnici.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu u Fukuoki su eliminisani već u baražu od Crne Gore sa 13:12, prekinuvši niz od 2005. tokom kog su konstantno dolazili do polufinala. Do sada su nakupili dva zlata (2007,2017), jedno srebro (2015) i četiri bronze (2009, 2011, 2013, 2019). Sigurno je izostanak iz borbe za medalje prošle godine, pa na to i gubitak evropskog zlata na domaćem terenu dodatna motivacija za "barakude". 

Pobedom nad Kinom u baražu su ujedno obezbedili vizu za Pariz.

Što se tiče njihovih nosilaca, najbolje je objasnio član stručnog štaba Stefan Ćirić.

"Hrvatska je u odnosu na Evropsko prvenstvo u Zagrebu samo malo promenila tim. Nema povređenog Bukića tu je iskusni centar Krapić. Na golu nije više kao rezerva Popadić, priliku je dobio Anić. Sve ostalo je isto. Zna se kakav je ulog u četvrtfinalu, prvi finalni susret na svakom šampionatu", izjavio je Ćirić, koji je prvi saradnik selektora Srbije Uroša Stevanovića, prenosi zvanični sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Ćirić je naveo da zna odlično sve vrline hrvatske reprezentacije u kojoj su centri bitni aduti.

"Nisu samo centri bitni, ne zaboravite Bijača jednog od najboljih golmana na svetu, jaka je spoljna linija, Fatović uvek opasan u kontri. Tu je opasan šuter Kragić, da ne nabrajam više. Ponavljam odlična ekipa. Nama je najvažnije da ispunimo naš plan, da odigramo kako znamo. Možda je opomena slabiji početak protiv selekcije SAD, koji sada ne bi trebalo da se dogodi. Ne smemo da dobijamo golove iz kontri, da im omogućimo lake pogotke. Trebalo bi da se držimo pozicione igre i da tu tražimo svoju šansu", zaključio je Ćirić.

Isprepletana istorija međusobnih susreta

Od 2008. do sada su se Srbija i Hrvatska susretale čak 20 puta na velikim takmičenjima. U jednom trenutku se radilo sigurno o dve najbolje reprezentacije na svetu. 

U finalnim sudarima na svetskom planu, zlatna generacija Srbije na svom vrhuncu ih je "potukla" na Svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. sa 11:4. Eliminisali smo ih u polufinalu 2009. godine, pa su nam uzvratili 2017. godine na putu do drugog svetskog zlata. 

Što se tiče Olimpijskih igara, pobeđivali su nas u grupnoj fazi u Pekingu 2008. i Tokiju 2021. godine. Najslavnija pobeda pripada nama. Bilo je to u finalu Rija, kad su izabranici Dejana Savića slavili 11:7.

Najpoznatiji susreti ove dve reprezentacije na evropskim prvenstvima svakako su finale 2003. godine u Kranju, obeleženo tučom na tribinama, kao i polufinale 2010. u Zagrebu. Hrvatska je tada eliminisala Srbiju, pa je zatim postala prvi put evropski prvak.

Tucak poštuje olimpijskog prvaka

Selektor Hrvatske Ivica Tucak ne potcenjuje naš sastav.

"Možda ne postižu najbolje rezultate u poslednje dve, tri godine, ali su oni ipak olimpijski šampioni. Čini mi se da u toj reprezentaciji ima čak šest zlatnih olimpijaca iz Tokija. Na to ne bi trebalo više ništa da se doda. Međutim, verujem da možemo da ih pobedimo, imamo snagu za to, ali ćemo morati da odigramo sa 100 odsto svojih mogućnosti", rekao je Tucak.

Meč Srbija-Hrvatska počinje od 17.00 i možete da ga pratite direktno na RTS 1 i iz časa u čas na našem portalu.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару