Читај ми!

Maja Ognjenović za RTS: Uspešno leto, ali sa gorkim ukusom u ustima

Kapiten ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Maja Ognjenović izjavila je za RTS da je iza naše selekcije jedno od najnapornijih, ali i uspešnijih leta, da ostaje žal za finalom EP u Beogradu, ali da je pred Srbijom još medalja i uspeha.

Iza naših odbojkašica su četiri veoma naporna i uspešna meseca, ali to je i potvrda dugogodišnjeg rada i uspeha.

"Imajući u vidu da je prošlo tek par dana od završetka Evropskog prvenstva, nisu se utisci potpuno slegli. Teško je i izuzetno naporno bilo ovo leto, ne staje sve u par rečenica. Četiri meseca zaista fizičkih napora koje smo pretrpele, imamo iza sebe OI, i klimatizaciju, i izolaciju na koju smo morali da odemo 7 dana ranije, pre toga pripreme, pa potom EP u Beogradu. Imale smo uspešno leto i ne smemo smatrati neuspehom bronzu na OI i srebro na EP, ali ostaje žal i gorak ukus u ustima posle meča sa Italijom", izjavila je Maja Ognjenović.

Kapiten naše selekcije Maja Ognjenović odigrala je na EP svoj 300. meč u nacionalnom dresu. 

"Nikada to nisam mogla da zamislim. Sredinom leta mi je pi-ar Saveza rekao da dolazi 300. utakmica, nisam nešto preterano bila oduševljena. Ali kada je došao momenat da mi predsednik Saveza preda uramljeni dres, sâm pogled na broj 300 učinio je da mi ne bude svejedno. Ogromna je čast i zadovoljstvo, pogotovo jer sam jedina odbojkašica koja je odigrala toliko mečeva u reprezentativnom dresu."

Za razliku od nekih drugih sportova i sportista, odbojkaši i odbojkašice Srbije gotovo uvek se odazovu pozivu u reprezentaciju, ma kolike klupske obaveze imali. 

"Mislim da generalno odbojka kao sport, bar u svoje ime pričam, neguje znatno veći kolektivni duh i hemiju između igračica, trenera i saveza. Osećamo to tokom svih ovih prethodnih godina, a kontinuitet nije lako održati. Od 2006, kada sam ja počela da igram, uspeli smo da ga održimo i to je veliki uspeh", dodaje Maja.

"Srećna sam i privilegovana što sam bila deo svega ovoga. Zvučaće malo kao fraza, ali sportisti kada dobijaju individualna priznanja, ne vole da se toliko priča o tome. Timski je sport i mi jedna bez druge ne bismo ništa uspele. Naravno da prijaju i laskaju individualne titule, priznanja i potvrde, to je pečat na sav trud i rad, ali svaka od nas u timu ima podjednake zasluge", dodaje kapiten.

Ognjenovićeva je dodala da je selektor Terzić jedan od glavnih šrafova i razloga uspeha reprezentacije Srbije u proteklim godinama.

"Puno znači njegova uloga. On je 20 godina na čelu ženske reprezentacije i mnogo je važno da svaka ekipa ima lidera i vođu. Nekada su to selektori, nekada kapiteni i pojedini igrači. Terzić je neko ko nas je niz godina pratio i izneo generaciju i onu pre mene, ovu koja je sada i onu koja dolazi. Njegova rečenica u finalu 2011. godine u Beogradu, kada smo gubile 2:1 i 6:0, glasila je 'sve možemo da uradimo, ali da ne smemo da se predamo'. On retko kada pokazuje emocije, izgleda na svakih 10 godina, ali to je veliki motiv za nas."

Maja Ognjenović ne brine za budućnost srpske odbojke, pošto dolaze talentovane generacije. 

"Ima naslednica. Ženska odbojka je u ekspanziji u poslednjih 15 godina, činjenica je da 90 odsto devojčica trenira odbojku u Srbiji. Sve naše manje selekcije i njihovi uspesi govore dovoljno, ne treba brinuti o smeni generacije. Biće tu mladih nada koje će u narednim godinama nositi reprezentaciju."

Klupske obaveze brzo zovu, pa tako Maja Ognjenović brzo ide u Istanbul.

"Već šestu sezonu sam u Istanbulu. To je jedna od najjačih liga na svetu, sa velikim nestrpljenjem se vraćam tamo, počinju nam uskoro klupske obaveze, do početka maja smo u klubovima i onda nas očekuje dugo reprezentativno leto, počinje SP", zaključuje Ognjenovićeva.  

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару