Читај ми!

Neki novi "Drim tim" - Šta mogu NBA "klinci" na Mundobasketu?

Desetorica NBA igrača obavezali su se Stivu Keru tokom leta u nameri da u "kolevku košarke“ vrate svetsko zlato. Čekaju se još dva imena za kopmpletan sastav, ali se pri prvom pogledu vidi da se radi o mladom timu punom potencijala, uz mane koji njihov uzrast i status nose.

Неки нови "Дрим тим" - Шта могу НБА "клинци" на Мундобаскету? Неки нови "Дрим тим" - Шта могу НБА "клинци" на Мундобаскету?

Krilo Bruklin netsa Kameron Džonson najnoviji je NBA igrač sa objavom da će biti član košarkaške reprezentacije SAD na Mundbasketu u Japanu, Indoneziji i Filipinima. Pridružio se saigračima Mikelu Bridžisu, Entoniju Edvardsu (Minesota), Džejlenu Bransonu (Njujork niks), Bobiju Portisu (Milvoki baks), Tajrisu Haliburtonu (Indijana pejsers),  Džerenu Džeksonu Džunioru (Memfis grizlis), Vokeru Kesleru (Juta džez), Ostinu Rivsu (Los Anđeles lejkers) i Brendonu Ingramu (Nju Orleans pelikans).

Svi igrači su debitanti na velikim takmičenjima. Neće biti nijednog imena sa Olimpijskih igara u Tokiju 2021, niti Mundobasketa u Kini 2019. Takođe, bez članova idealnih NBA petorki. Ako se pridodaju na to i još neka zvučna imena, koja se prosto svojom voljom ili željom stručnog štaba nisu našla na spisku, uviđamo da neće biti Džejsona Tejtuma, Džejlena Brauna, Markusa Smarta, Trea Janga, Deandrea Ejtona, Devina Bukera, Zeka Lavina, Dža Moranta, Dierona Foksa, Donovana Mičela, Džulijusa Rendla, Džereta Alena, Darijusa Garlanda...Ne računamo stariju gardu poput Džejmsa, Durenta, Derouzena, Pola, Karija, Grina, Tompsona, Irvinga, Hardena, Lilarda, Džordža i ostalih. Oni su svoju dominaciju pokazivali tokom prethodne decenije.

Tek tri momka sa spiska Stiva Kera su učestvovali  na ovogodišnjem ol-stara, ujedno debitanti – Edvards, Džekson i Haliburton. Mnogi kažu da je i Džejlen Branson apsolutno na tom nivou. Ingram je imao iskustvo učešća u meču svih zvezda. Dakle, radi se o timu odličnih igrača u nastajanju.

Ol-star imena

Minesotino eksplozivno krilo Entoni Edvards prepun je samopouzdanja, svestan svog talenta i neverovatne eksplozivnosti. Na momente podseća na Vinsa Kartera i Trejsija Mekgrejdija zbog kombinacije prodora i igre spolja. Radi se o prvom piku drafta 2020. godine sa skoro 25 poena postignutih u tek svojoj trećoj NBA sezoni. Čini se na prvi pogled da će on biti glavni poenter u ekipi. Ove sezone je prvi put osetio draž plej-ofa, Minesoti je Denver stao na put.

Džeren Cekson Džunior je dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca godine. As Memfis grizlisa nije specijalista samo za odbanu, već ume da pruži odlične napadačke partije, zahvaljujući šutu polja i snalaženju u reketu. Ume da brani i spoljne i unutrašnje pozicije, ima ogorman raspon ruku, tako da beleži veliki broj blokada. Pokriva obe unutrašnje pozicije u reketu. Biće pravo "sidro“ odbrane SAD.

Sem čudne mehanike šuta, Tajrisu Haliburtonu ne može mnogo da se zameri na košarkaškom terenu. Plej Indijane ima "njuh“ za ispravan potez. Poseduje kompletan napadački arsenal, od šuta spolja do prodora, a o pregledu igre i razigravanju govore 10.4 asistencije po meču. Bio je broj jedan u toj kategoriji tokom većeg dela sezone, pa ga je Harden pretekao. "Dirigent“ na terenu, kog želi svkai trener. Nije bio u centru pažnje u Kingsima, reputaciju je stekao u Pejsersima.

Džejlen Branson je nesuđeni ol-star posle fenomenalne sezone u Niksima, prve po odlasku iz Dalasa, obavljajući funkciju startnog plejmejkera. Ubacivao je 27.8 poena za tim koji je stao u drugoj rundi plej-ofa, a kroz dve sezone sa Lukom Dončićem u Maveriksima, pokazao je umeće da se posveti timu i postane druga ili treća opcija u napadu.

Krilo Pelikansa Brendon Ingram, bivši drugi pik, dodatni je adut u napadu, zahvaljujući širokom poenterskomrepertoaru. Ume da iskreira za sebe, ne toliko za druge. Krasi ga ogroman raspon ruku, meka ruka i kontrola lopte. Tanane je građe, što može u nekim situacijama da bude slabost u odbrani.

Iz senke do punog sjaja

Dolazimo do igrača koji su u drugoj polovini sezone neočekivano iskočili u prvi plan.

Bruklin ima dva predstavnika, Mikela Bridžisa i Kamerona Džonsona. U Sansima su bili igrači uloge, zaduženi za defanzivu, skok, pogađanje otvorenih šuteva i trčanje kontri. Po prelasku u Netse, prikazali su dodatne sposobnosti, naročito Bridžis. Saigrač Džejlena Bransona iz Vilanove je postao od prvog meča "udarna igla“ Žaka Vona, beležeći preko 25 poena po meču, spreman za bitne šuteve u završnicama. Obzirom da im sećanje na dane tokom koji su prestavljali dodatnoo osoblje još sveži, neće im biti problem da se opet prilagode toj funkciji.

Pored Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa, Ostin Rivs je uspeo da se hrabrim šutevima i kreacijama istakne u Los Anđeles lejkersima, naročito u doigravanju. Prošao je put od nedraftovanog, preko dvojnog ugovora sa razvonom ligom do startne petorke Lejkersa. Inspirativna priča o osobi koja veruje u sebe i maksimalno koristi svak priliku.

Reket dodatno popunjavaju pojedinci sa najviše i najmanje iskustva u NBA ligi, Bobi Portis i Voker Kesler.

Portis dolazi iz tima Milvokija i donosi čvrstinu, energiju i šampionsko isksutvo. Sa klupe je u jakom sastavu Baksa beležio 14 poena i 9.8 skokova u regularnoj sezoni, te je uvršten među tri glavna kandidata za najboljeg „šestog igrača“. Ima 28 godina, osam sezona i četiri tima iza sebe.

Kesler je ruki Jute džeza, pravo iznenađenje sa 22. pika, poklon dobijen prilikom trejda Rudija Gobera u Minesotu. Centar visok 213 centimetara blistao je u prvoj NBA sezoni, zahvaljujući sjajnoj odbrani i zaštiti obruča. Sem 9.2 poena je hvatao 8.4 skoka i beležio 2.3 blokade. Brojke koje obećavaju. Uvršten je u prvu petorku rukija NBA lige.

Tim stvara pojedinca

Poredi se ovaj sastav sa prethodnim iz Kine 2019. godine, jer nema imena koja oduševljavaju i dovode da se u startu predaš. Glavni adut je mladost, poletnost, energija, atletika i želja za dokazivanjem. Stručni štab reprezentacije namerava očigledno ide na tu "kartu“. Nema imena koja bi narušila hemiju, redovnu boljku među "drim timom“ u novom milenijumu.

Ker i njegovi saradnici moraju da rade na uigranosti ekipe, podeli uloga i stvaranju duha zajedništva. Koliko god mnogi od njih nameravali da se pred svetskom publikom pokažu u najboljem svetlu, taj princip ne donosi pobede. Dobro je pa mladi umovi brzo i lako upijaju, a čim su se odazvali pozivu, znači da su spremni da u novoj zajednici pronađu adekvatnu poziciju. Ima poentera, defanzivaca, atleta i kreatora. Fali klasičan bek-šuter za izlaske iz blokova, pa i neki stameni grmalj u reketu. Lepo je to što su svi mišićavi, žilavi, međutim nekad valja pod košem imati gromadu.

Naslednik Grega Popoviča, Stiv Ker generacijski je biži i fleksibilniji i istovremeno četiri prstena mu daju na autoritetu. Moraće da se prilagode pravilima Fibe, da se naviknu na drugačiji sudijski kriterijum i dodatni motiv rivala koji žele da se hvale kako su parirali ili pobedili SAD. Kolektivna spoznaja da će im timsko zlato doneti samo benefite u ličnom napretku, te da do njega moraju da dođu timskih funkionisanjem, ključno je po ovaj sastav. Talenat je već prisutan.

среда, 31. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару