Читај ми!

Majami u odabranom društvu - Svi osmoplasirani timovi koji su izbacili lidere u prvoj rundi

Košarkaši Majami hita su postali prvi tim od uvođenja plej-in sistema koji je uspeo da prođe prvu rundu doigravanja. Ujedno, stali su u red osmoplasiranih timova koji su uspeli da izbace prvogplasiranog u svojoj konferenciji.

Majami u eri Džimija Batlera nastavlja da čini velika čuda, pre svega zahvaljujući borbenom mentalitetu tima usađenom od "mastermajnda“ Peta Rajlija, spovedenog kroz trenera Erika Spolstru na igrače.

Kako uđu u plej-of, to je potpuno drugi sastav. Šuteri prorade, odbrana je još agresivnija, Batler postane najopasnija "zverka“ u NBA. Decenija je prošla od ere "velike trojke“, a Hit uspeva da ostane konkurentan u ligi i ne potone na dno tabele. Prisutni su, ne predaju se i prkose eliti sa vrha.

Prolasku u dalju fazu pomogao je Adetokumbov izostanak sa dva meča zbog povrede leđa. Čak kad je on bio na terenu i pružao partije na nivou šampiona i dvostrukog MVP-a, Majami je pobeđivao. U prvom meču su imali nenormalnih 60% šuta za tri, rekord franšize. Krv Majkla Džordana proključala je u venama Džimija Batlera (figurativno, ali postoje teorije zavere) u meču broj četiri. Sa 56 poena je pružio antologijsku partiju. Još je ostalo vatre u njemu, jer je sa 42 poena u Milvokiju zatvorio seriju.

U narednoj rundi će se sudariti sa starim rivalima Njujork niksima.

Pre Majamija se još pet puta desilo da tim sa poslednje plej-of pozicije eliminiše ekipu sa vrha.

Sve je krenulo od Denvera i Sijetla – 1993/94.

Prve runde plej-ofa su se tada igrale na tri dobijene utakmice. "Leteći“ Sijetl supersoniksi sa Gerijem Pejtonom i Šonom Kempom bili su dominantni sa 63 pobede na Zapadu. Rivali su im bili Nagetsi sa skorom 42-40.

Soniksi su ubedljivo odbranili prednost domaćeg terena. Nagetsi uzvratili za 2-2 i desila se "majstorica“ u Sijetlu. Čudo. Denver je slavio 98:94 posle produžetka. Ostala je slika ozarenog Dikembea Mutomba kako leži na parketu po oglašavanju sirene za kraj utakmice. Čvrsto drži loptu kao grumen zlata uz suze radosnice.

Niksi u "lokaut“ sezoni guraju do finala preko Majamija – 1998/99.

Štrajk igrača je doveo do skraćene sezone od 50 utakmica, što nije baš neki relevantan uzorak za prikaz snage nekog tima. Majami hit je sa 33-17 bio prvi na Istoku, vođen Petom Rajlijem. Rivalitet Niksa i Hita bio je naročito napet krajem devedesetih. Redovno mrštenje, čarke i makljaže. Bilo je tu puno ličnog. Rajli je bio arhitekta Niksa koji su dogurali do finala 1994. godine, pa je prešao u Majami. Vetera Njujorka Lari Džonson i glavna zvezda Majamija Alonzo Morning su bile mlade uzdanice Šarlot hornetsa, pa ih put odveo na druge strane.

Morning je igrao sezonu života, najbolji defanzivac lige i drugi u MVP trci iza Karla Melouna. Sigurno je bilo momenata da se kaže da je važio za najboljeg centra u NBA, jer O'Nil nije još postao šampion, a veliki asovi Juing, Oladžuvon i Robinson su ostarili. Potpomognut je Timom Hardavejem, Džamalom Mešburnom, iskusnim Denom Marlijem.

Niksi su imali talentovane poentere Latrela Sprivela i Alana Hjustona, vremešnu i izrabljenu legendu Patrija Juinga, mladog i poletnog defanzivca Markusa Kembija.

Vrlo dinamična serija. Obe ekipe su uzele "brejk“ na strani. Odlučujući duel u Majamiju rešen je floterom Alana Hjustona u poslednjim sekundama.

Ti Niksi su dogurali skroz do finala, postavši prvi osmoplasirani koji je doterao tako daleko. Pali su pred San Antonijom Tima Dankana i Dejvida Robinsona. Od te serije je Njujork ponire u nižu srednju klasu NBA, a Sparsi postaju vlastela.

Golden stejt urušio MVP sezonu Dirka Novickog – 2006/07.

Pre nego što su postali dinastija, Voriorsi su važili za franšizu atraktivnih pojedinaca, brze košarke, ali bez pobedničkog mentaliteta.

Sastav Golden stejta te sezone je bio vrlo talentovan, problem je bio hemija među koloritnim ličnostima, blago rečeno. Beron Dejvis, Stiven Džekson, Džejson Ričardson, Monta Elis, Al Harington, Met Barns,...Koliko bi u današnjoj eri ovaj tim prosečno ubacivao poena? Ujedno, koliko bi bilo kontroverzi iz svlačionice podeljenih po društvenim mrežama? Stiven Džekson je pričao da je jedna kućna sedeljka uz marihuanu doprinela pronalasku zajedničkog jezika ekipe. Trener Don Nelson nema ništa protiv toga, jer je i sam sklon kanabisu.

Udarili su na Dalas sa MVP-em Dirkom Novickim. Nemac je bio na krovu sveta, istovremeno pod ogronim pritiskom. Izgubili su finale prethodne sezone od Majamija, mada su važili za favorite. Opet imaju vrhunsku regularnu sezonu i teret osvajanja prstena. Najbolja podrška Novickom bio je Džoš Hauard, čovek od jedne sezone. Tad je bio ol-star i nikad više.

Voriorsi pod sloganom "We belive" ("Mi verujemo“) izašli su pred Maverikse. "Stari lisac“ Nelson imao je specijalno oružje. On je doveo Dirka u NBA, zna ga "u dušu“. Postavio je petorku bez klasičnog centra, gde dugoruki i pokretljivi Al Harington čuva Novickog i parira mu po brzini i kod teških šuteva iz okreta sa jedne noge. Ta taktička zamisao je bila ključ.

Slavili su već na prvom susretu u Dalasu, odbranili domaći teren i dočekali šestu utakmicu da završe posao. Dirk je morao da primi MVP nagradu uz veštački osmeh. Dan-danas je taj sastav Voriorsa poseban u srcu svih navijača Golden stejta.

Grizliji preko Sparsa ulaze na velika vrata na NBA mapu – 2010/11.

Franšiza nastala krajem devedsetih kao pokušaj ekspanzije NBA na tlu Kanade, osnovana u Vankuveru, sem Paua Gasola nije imala ništa vredno pomena do dolaska "Grit and grind“ ekipe. Tim koji je prkosio ligi. Ne skandalima, nego stilom igre. Spori, tvrdi, jaki, dva centra istovremeno – svi postulati stare škole.

Zaštitno lice tog Memfisa bio je lord igre na niskom postu Zek Rendolf. Drugi Gasol, Mark, donosi tehniku, znanje i odbranu, Rudi Gej atletiku, Toni Alen šampionsko iskustvo i frenetičnu odbranu, Majk Konli pouzdanost na pleju, O Džej Mejo dodatne poene spolja.

Zapad je bio mnogo jak tih godina, Grizlisi su sa 46-36 bili osmi. Ukrštaju se sa San Antonio sparsima koji krasi isti stil igre. Manu Đinobili propušta prvi meč zbog povrede lakta. Eto prilike. Grizlisi je koriste. Nošeni Rendolfom sa 26 poena i 14 skokova Memfis u startu dolazi do pobede 101:98. Prvi plej-of trijumf u istoriji franšize.

Nastavlja se spora i tvrda serija iz koje kao pobednici izlaze Grizliji. Rendolf sa 31 poenom cementira se kao najbolji igrač na obe strane tokom šest utakmica Taj sastav će i narednih godina biti rezultatski relevantan, simpatičan svim ljubiteljima košarke, i  doguraće do finala Zapada, ali nikad do završne serije za prsten.

Rouzu se smrklo, Filadelfiji svanulo – 2011/12.

Ona serija poznata po povredi Derika Rouza zaslužnoj za definitivno stopiranje blistave karijere.

Sezona pred koju Lebron Džejms i Kris Boš dolaze u Majami. Ali, prvi su Čikago bulsi sa MVP-em Rouzom. Defanzivni sistem Tim Tibodoa dobija aplauze sa svih strana. Poslednji minut prvog duela, Čikago ima lepu prdnost, Rouz 23 poena i onda se desila tragedija. Doskok i pad. Pukli ligamenti kolena. Obavijene šake na bolnom mestu, MVP lige u ogromnim bolovima. Šok za celu ligu.

Filadelfija koristi potpunu obeznanjenost Bulsa da naniže tri trijumfa i stekne dovoljnu prednost za prolazak do naredne faze. Najzvučnija imena iz tog sastava su sadašnji plej Milvokija Džru Holidej, budući MVP finala sa Voriorsima Andre Igudala i Tadeus Jang.

среда, 31. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару