Читај ми!

Nikola Jokić - nerešiva enigma za Minesotu

Nikola Jokić je u porazu Denvera od Minesote u četvrtoj utakmici plej-of serije dva tima bez muke ubacio 43 poena i bio ubedljivo najefikasniji pojedinac na meču. Nažalost, kao i u prethodnim sezonama izostala je podrška tima i Nagetsi su propustili priliku da "počiste" rivala.

Nikola Jokić ponovo je demonstrirao zašto zaslužuje da bude najkorisniji košarkaš NBA lige treći put zaredom. Centar Denvera pokazao je da je sposoban da odigra najbolje kad je najbitnije, a bilo je u prošlom meču kada su imali priliku da "metlom" izbace Minesotu i prođu dalje.

Jedan od najboljih defanzivaca lige Francuz Rudi Gober izgledao je kao novajlija u duelima sa Jokićem, koji je postizao poene kako je on to želeo.

MVP ima toliko različitih ofanzivnih oružja u svom arsenalu, da je u potpunosti nemoguće predvideti njegov sledeći korak. Odbrana Minesote na čelu sa centrima imala je priliku da se u to uveri iz prve ruke dozvolivši Nikoli da izjednači rekord po broju poena u nokaut fazi takmičenja. 

Dva, tri metra od koša, lopta u rukama i nebrojeno rešenja

Denver dosta koristi akcije u kojima promenama kretnji i preuzimanja Jokić ostane sa nižim i slabijim rivalom od sebe.

U ovakvom mis-meču najbolji centar sveta ima priliku da lako dođe do poena, ostali saigrači mu šire prostor i ostavljaju slobodnu stranu.

Ukoliko ga u odbrani ipak udvoje, neko od igrača na spoljnim pozicijama ima otvoren šut za tri ili situaciju da utrčavanjem ka košu sebi obezbedi lak upis u statistiku, a Nikoli asistenciju.

U ovoj situaciji ostao je sa Kajlom Andersonom koji ne može da čuva Jokića koji je i viši i jači i ima bolju tehniku pa se akcija završava lakim poenima za Denver.

Braniš utrčavanje i asistenciju, ne braniš šut za tri

Jokić često uzima loptu iza linije za tri poena i sam voli da kreira igru.

Centar Denvera na taj način izvlači visokog košarkaša protivnika što ostali košarkaši koriste da uz pomoć blokova i Jokićevog pregleda igre ulaze ka košu.

Neretko iz tog razloga, centri se od koša odalje svega tri do četiri metra, da bi ostali u razdaljini sa koje bi mogli da se vrate, odigraju odbranu i zatvore rivala.

Jokiću to ostavlja prostor da šutira trojke, kojih je sinoć ubacio pet iz osam pokušaja, što je visokih 63 odsto.

 Šut sa odbacivanjem unazad nerešiva enigma za Taunsa i Gobera

Jokić je tokom karijere navežbao šut koji je proslavio Dirka Novickog i Kobija Brajanta, popularni "fejd avej" odlično služi Jokića. Od početka plej-of serije Nikola je pogodio 64 odsto ovih šuteva.

Iako je Mari ovde kasnio sa dodavanjem skoro dve sekunde, Jokić je iskoristio otvoren prostor ispred njega da se pozicionira i uprkos dobroj odbrani Taunsa pogodi težak šut koji je čini se izvežbao do savršenstva.

 Dva bloka u istom napadu

Jokić sa svojim igračima na bekovskim pozicijama a pogotovo Marijem igra akciju u kojoj pravi dva bloka, prvi, klasičan pik-en-rol u ranoj fazi i drugi kada se oba igrača spuste ispod koša.

Mari koji je izrazito brz košarkaš u takvoj situaciji mora da bude udvojen, pa se oba protivnička igrača iz pika preusmere na njega. 

Ukoliko plej Denvera nema mogućnost za završetak, vraća Jokiću koji se već odvojio na nekoliko metara od koša i ima otvoren šut sa poludistance.

Sličnu akciju su tokom regularnog dela sezone koristili i košarkaši Čikago bulsa gde su Lavin i Derozen kombinovali sa Nikolom Vučevićem.

Četvrti meč serije - Jokićev čas efikasnosti u napadu

Centar Denvera je za ukupno 39 minuta koliko se našao na terenu ubacio 43 poena uz 11 skokova i šest asistencija.

Jokić je bio ekonomičan u procentima šuta. Iz igre je pogodio 15 puta iz 26 pokušaja, što je visokih 58 odsto, pogodio je pet od osam trojki, što je 63 odsto i osam od 12 slobodnih bacanja što daje visokih 67 odsto.

Jedina negativna stavka u igri su četiri izgubljene lopte, sve četiri u fazi napada.

Jokić je partijom još jednom pokazao da itekako može da ima visok poenterski učinak, ali to ne radi dok god može da razigrava saigrače koji su raspoloženi za igru. To je upravo posao koji najkorisniji igrač ekipe, ali i lige treba da radi.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару