Читај ми!

Srbija protiv Bugarske za potvrdu liderske pozicije u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo

Reprezentacija Srbije u fudbalu igraće protiv Bugarske meč trećeg kola u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Utakmica u Razgradu je na programu od 20.45 uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a, a tok i najvažnije detalje duela možete pratiti na našem portalu.

Srbija je kvalifikacioni ciklus takmičenja za plasman na Evropsko prvenstvo 2024. godine počela pobedama, bez primljenog gola protiv Litvanije i Crne Gore.

"Orlovima" ide na ruku i remi Mađarske i Crne Gore, te će u slučaju pobede nad Bugarskom srpski reprezentativci biti korak dalje od pomenutih timova, ali i korak bliže duogoočekivanom plasmanu na fudbalskom turniru najboljih selekcija Starog kontinenta. 

Reprezentacija Bugarske je do sada osvojila jedan bod nakon remija sa Litvanijom, a odigrala je i jedan meč više od Srbije, međutim poražena je od Crne Gore i Mađarske.

Srbija i Bugarska su do sada samo dva puta odmerile snage i nijednom nisu odigrali takmičarski meč, već prijateljske susrete.

"Orlovi" su bili bolji oba puta od bugarskih protivnika. Prvi od dva meča odigran je 2008. godine u Beogradu i Srbija je trijumfovala ubedljivim rezultatom 6:1.

Savo Milošević je nakon tog meča ozvaničio kraj reprezentativne karijere, a uz to postigao je dva gola, ali i promašio dva penala.

Drugi put Srbija je bila bolja od Bugarske 2010. godine u Sofiji minimalnim rezultatom, 1:0.

Bugarska od 1994. godine bez uspeha

Reprezentacija Bugarske je u Grupu G došla iz četvrtog šešira. Selektor tima, kao što je poznato je Mladen Krstajić, nekadašnji šef stručnog štaba Srbije sa kojom je nastupao na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Od igrača u timu Bugarske izdvajaju se kapiten Kiril Despodov krilni fudbaler Ludogoreca i napadač Sparte iz Praga, Martin Minčev.

Krstajićevu Bugarsku karakteriše defanzivna igra, a protiv Srbije, bez obzira na domaći teren, fudbaleri će verovatno biti direktniji sa loptom, ali nema sumnje da će "orlovi" imati inicijativu tokom većeg dela igre. 

Jedna od odlika selekcije Bugarske je veliki broj reprezentativaca koji nastupa u domaćoj ligi, od toga je najviše igrača iz Ludogoreca, CSKA 1948 i Levskog iz Sofije. 

Najčešća formacija u kojoj nastupaju Bugari je 5-3-2 pri čemu prilikom napada dolazi do rotacije u zadnjoj liniji gde ostaju tri igrača.

U takvim situacijama kada dođe do ofanzive Srbije iz kontranapada, najvažnije je da izabranici selektora Stojkovića imaju uvid u dešavanja iza njihovih leđa.

Bugari su dva puta bili deo velike smotre reprezentacija Starog kontinenta, 1996. i 2004. godine. Oba puta takmičenje su završili u grupnoj fazi.

Zlatnim slovima u fudbalskoj istoriji Bugarske upisan je podatak da je ova rerezentacija bila četvrta na Mundijalu u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine.

Njihova tadašnja uzdanica bio je napadač Barselone Hristo Stoičkov koji je tom turniru delio prvo mesto sa Olegom Samoljenkom iz Rusije na listi najboljih strelaca sa po šest pogodataka.

Srbija favorit 

Cilj Srbije u ovom kvalifikacionom ciklusu je da se prvi put nađe na Evropskom prvenstvu, a ukoliko "orlovi" Dragana Stojkovića ostvare trijumf prioritet će biti bliži.

Srbija je bez sumnje favorit u meču protiv Bugarske, bez obzira što u timu zbog povreda neće biti perjanice u navali Aleksadar Mitrović i Dušan Vlahović.

Meč u Razgradu igra se od 20.45 na stadionu Fudbalskog kluba Ludogorec koji prima nešto više od 10.000 ljudi.

Prenos utakmice možete pratiti na Prvom programu RTS-a, a tok i najvažnije detalje duela možete pratiti na našem portalu.

Grupa G 

Srbija 6 
Mađarska 4
Crna Gora 4 
Bugarska 1 
Litvanija 1

уторак, 06. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару