Читај ми!

Liverpul, Mančester, London – gde će završiti šampionski trofej Premijer lige

Klubovi Premijer lige vraćaju se na terene ovog vikenda, što je dovoljno uzbuđenje za svakog pravog ljubitelja fudbala. Liverpul brani istorijsku titulu, glavni konkurenti biće Mančester siti i Mančester junajted. Srbiju će predstavljati "starosedeoci" Nemanja Matić i Luka Milivojević, ali i Aleksandar Mitrović, povratnik u elitu sa ekipom Fulama.

Utakmicama nepotpunog prvog kola ovog vikenda počinje takmičenje u Premijer ligi, ako ne najkvalitetnijem, onda svakako najzanimljivijem fudbalskom šampionatu u Evropi.

Kao i prethodnih godina, 20 timova će se boriti u elitnom rangu engleskog fudbala, a titulu šampiona brani ekipa Liverpula, koja je u "korona šampionatu" ubedljivo stigla do prvog naslova prvaka Engleske posle 30 godina.

Novi članovi Premijer lige su Lids, koji se vratio u elitu posle 16 godina, Vest Bromvič Albion iz Birmingema, kao i ekipa londonskog Fulama, čiji napad predvodi Aleksandar Mitrović.

Nekoliko ekipa ima oreol favorita za osvajanje šampionskog pehara, biće zanimljiva i bitka u sredini tabele, dok će poseban front biti grčevita borba za opstanak.

Pandemija koronavirusa u velikoj meri oslabila je platežnu moć klubova u Premijer ligi, pa nije bilo senzacionalnih transfera, na kakve smo možda navikli, što ne znači da se timovi nisu pojačali.

Liverpul brani titulu, ekipe iz Londona i Mančestera najveći konkurenti

"Crveni" su odigrali sjajnu sezonu u Premijer ligi, osvojili čak 99 bodova i ostavili drugoplasiranu ekipu 18 bodova iza sebe.

Klop je uspeo ono što mnogim velikim stručnjacima nije pošlo za rukom – da donese prvu titulu šampiona Engleske na "Enfild" otkako postoji Premijer liga (od 1992. godine).

I u narednoj sezoni Liverpul će važiti za jednog od glavnih favorita za titulu. Ekipa je ostala na okupu, otišli su igrači poput Lovrena, Lalane i Klajna, dok vlasnici kluba nisu mnogo ulagali u prelaznom roku.

Napadački trio Salah-Firmino-Mane i dalje će terorisati protivničke odbrane, dok će odbrana predvođena Van Dajkom, Aleksander-Arnoldom i Alisonom Bekerom biti zagonetka koju nije tako lako rešiti.

Sitijevu sezonu obeležila je borba sa Uefom, koja je u jednom trenutku izbacila "građane" na dve godine iz svojih takmičenja. Ipak, klub sa "Etihada" dobio je pravnu bitku pred Sudom za sportsku arbitražu, odluka je izmenjena, pa je ekipa Pepa Gvardiole fokusirana na nova iskušenja u Premijer ligi.

Možda najveći minus za "građane" je odluka Lionela Mesija da ostane u Barseloni, pošto bi Argentinac u suprotnom gotovo sigurno obukao nebesko-plavi dres.

Siti je, kao i Liverpul, sačuvao jezgro ekipe, otišli su Sane, David Silva i Klaudio Bravo, došli Nejtan Ake i Feran Tores, pa ne bi trebalo očekivati previše promena u sistemu igre Pepa Gvardiole.

I drugi mančesterski tim gaji velike ambicije u narednoj sezoni, a Junajted bi mogao konačno da se umeša i šampionsku trku.

"Đavoli" su dobili veliko pojačanje u liku Donija van de Beka, dok se očekuje tranfer fenomenalnog Džejdona Sanča. Uz još jedno pojačanje u poslednjem redu, ekipa Olea Gunara Solskjera biće više nego konkurentna Liverpulu i Sitiju.

Treba istaći da će u timu Mančestera i ove sezone igrati sada već bivši reprezentativac Srbije Nemanja Matić.

U senci ova tri tima, svoju šansu iz prikrajka čekaju londonski timovi Čelsi, Arsenal i Totenhem.

Čelsiju je istekla zabrana dovođenja igrača, pa su "plavci" bili veoma aktivni u prelaznom roku - stigao je iskusni Tijago Silva, iz Lestera je doveden najbolji levi bek lige Ben Čilvel, tu je izuzetno talentovani Hakim Zijeh, kao i dva reprezentativca Nemačke, Kaj Haverc i Timo Verner.

Frenk Lampard se "oslobodio" Alvara Morate, Vilijana i Pedra i sa znatno podmlađenom ekipom ulazi u koštac sa najboljim ekipama iz lige.

Totenhem se pojačao dovođenjem Doertija i Hojbjerga, od Betisa je otkupljen Đovani Lo Selso, dok će konkurenciju među stativama pojačati iskusni Džo Hart.

Klub su napustili Jan Fertongen, Kajl Voker-Piters i golman Majkl Vorm, pa se čini da će Morinjo naredne sezone imati jaču ekipu na raspolaganju, a dobro je poznato da je Portugalac najbolje rezultate u karijeri pravio u drugim sezonama u klubovima.

Listu favorita zaključuje Arsenal. Posle razačaravajućeg većeg dela sezone, ekipu je preuzeo Mikel Arteta i uspeo da sa "tobdžijama" osvoji FA i Liga kup.

Španac je u prelaznom roku pojačao odbranu, stigli su štoperi Gabrijel i Pablo Mari, konkurenciju u napadu pojačaće iskusni Vilijan, član kluba i zvanično je postao Sedrik Soareš, dok je najveći uspeh ostanak kapitena Pjer-Emerika Obamejanga.

Gužva za plasman u Evropu

Kao i svake godine, borba u sredini tabele, odnosno za mesta koje vode u Evrokupove biće možda i ozbiljnija nego za trofej. Nekoliko timova ulazi u novi sezonu sa velikom željom da pomrsi konce favoritima, videćemo da li će neko u tome i uspeti.

Lester je gotovo svake sezone u vrhu engleskog fudbala, a stručnjaci nisu baš sigurni kako im to polazi za rukom.

"Lisice" svake godine prodaju po jednog od ključnih igrača, koji su doneli senzacionalnu titulu na "King pauer" 2016. godine.

Brendan Rodžers je prethodne sezone odradio odličan posao, a sada je uspeo da zadrži Džejmsa Medisona, jednog od najtalentovanijih plejmejkera u ligi, a napad će ponovo predvoditi najbolji strelac Džejms Vardi.

Ekipa je ostala bez izvanrednog Bena Čilvela, kao zamena je stigao Timoti Kastanj iz Atalante. Sa pozajmica su se vratili Slimani, Silva i Gezal, pa se može očekivati da Lester i u narednoj sezoni završi među 6-7 najboljih ekipa.

Everton je fantastično odradio prelazni rok. Don Karlo Ančeloti očigledno zna šta želi, pa je član "karamela" postao Hames Rodrigez, jedan od najboljih svetskih veznih igrača, iako Kolumbijac već neko vreme ne pruža svoj maksimum.

Stigao je i Alan iz Napolija, kao i Dukur iz Votforda, pa "karamele" mogu da računaju na izuzetno kompaktnu sredinu terena. Odbrana je bila najveći problem prošle sezone, pa se očekuje dolazak Tomorija iz Čelsija.

Među ekipama koje bi iz drugog plana mogle da se umešaju u sam vrh je i tim Vulvsa. Ekipa Nuna Espirita Santa odigrala je odličnu sezonu, kako u Premijer ligi, tako i u Ligi Evrope, pa nema razloga da tako ne bude i u narednoj.

"Portuglaski" tim u Premijer ligi prepun je talenta, iz Porta su stigli Fabijan Silva i Vitinja, iz Liona odlični Marsal, dok je jedini pravi gubitak odlazak Doertija u Totenhem.

Ima li života na dnu

Navedenih devet ekipa gotovo sigurno će se naći u gornjoj polovini tabele, dok ostalim timovima predstoji grčevita borba za ostanak u elitnom takmičenju.

Novi članovi "karavana" su Lids, VBA i Fulam, koji će imati težak zadatak da zadrže premijerligaški status.

Ekipa iz Jorkšira vraća se u elitu posle 16 godina, najveći adut im je "Ludak" Marselo Bjelsa, dok je u sličnoj situaciji ekipa Vest Bromviča predvođena Slavenom Bilićem.

Fulam se posle prethodne "posete" Premijer ligi ekspresno vratio u Čempionšip, a kako se to ne bi desilo i ovoga puta Aleksandar Mitrović trebalo bi da nastavi da trese protivničke mreže, kao i prošle sezone kada je bio najbolji strelac Čempionšipa.

Vest Hem kao i svake godine ima visoke ambicije, ali tim ne uliva povrenje da može do značajnijeg uspeha, Šefild junajted je prošle sezone bio tvrd orah za većinu protivnika, dok standardno neugodni na svom terenu mogu da budu Barnli, Sautempton i Brajton.

Aston Vila je nekako zadržala premijerligaški status, pa će uz Kristal Palas, našeg Luke Milivojevića, biti tim koji će deliti gornju i donju polovinu tabele.

Prelazni rok u Engleskoj još nije završen, što znači da će većina ekipa dovesti poneko pojačanje. To, međutim, ne bi trebalo značajnije da utiče na već predstavljenu analizu timova.

Premijer liga počinje u subotu, a odložene su utakmice prvog kola Barnli - Mančester junajted i Mančester siti - Aston Vila.

Premijer liga, prvo kolo:

Subota:

Fulam - Arsenal (13.30)
Barnli - Mančester junajted (odloženo)
Kristal Palas - Sautempton (16)
Mančester siti - Aston Vila (odloženo)
Liverpul - Lids (18.30)
Vest Hem - Njukasl (21)

Nedelja:

Vest Brom - Lester (15)
Totenhem - Everton (17.30)

Ponedeljak:

Šefild junajted - Vulvs (19)
Brajton - Čelsi (21.15) 

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару