ЕНГ - ШВА 18.00
ХОЛ - ТУР 21.00
Читај ми!

Četvrtfinale Evra - da li će švajcarski sat odzvoniti i uspavanim Englezima (18.00, RTS1)

Fudbaleri Engleske i Švajcarske igraju večeras od 18.00 časova u Diseldorfu utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Direktan prenos je na Prvom programu RTS-a, a rezultat i najvažnija dešavanja na terenu možete pratiti na našem portalu.

Четвртфинале Евра - да ли ће швајцарски сат одзвонити и успаваним Енглезима (18.00, РТС1) Четвртфинале Евра - да ли ће швајцарски сат одзвонити и успаваним Енглезима (18.00, РТС1)

Računajući na istoriju, tradiciju, fudbalski renome i imena fudbalera u dve reprezentacije, očekivanja od duela Engleske i Švajcarske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva trebalo bi da budu vrlo predvidiva i jednolična, ali...

Na osnovu prikazanog na prethodne četiri utakmice u Nemačkoj, može li iko da garantuje da dobro navijeni i podmazani švajcarski sat neće odzvoniti i Englezima, kao što je već odzvonio još uvek aktuelnim šampionima Evrope - Italijanima.

Vicešampion sa Evropskog prvenstva pre tri godine slovio je pred početak turnira u Nemačkoj možda i za najvećeg favorita da konačno osvoji naslov najboljeg na Starom kontinentu. Međutim, ne prvi put, Englezi su razočarali nimalo ubedljivom i jalovom igrom u grupnoj fazi.

Postigli su samo dva gola i bili saučesnici u neslavnom rekordu - na šest utakmica u grupi C viđeno je svega sedam golova, što se desilo samo još jednom na prvenstvima Evrope otkako je 1980. uvedena grupna faza.

Gol Džuda Belingema za rano vođstvo bio je dovoljan u prvoj rundi za pobedu nad Srbijom (1:0) Protiv Danske (1:1) i Slovenije (0:0) nisu Englezi mogli da izvuku više od boda. Na vreme su preko Harija Kejna poveli i u duelu sa Dancima, ali je Julmand izjednačio dalekometnim hicem u Pikfordom donji desni ugao. Sa Slovenijom su potpisali pakt o nenapadanju i u leru se dovukli do nokaut faze.

Ako se zanemare utisak i statistika, činjenica je da su fudbaleri koje je odabrao uvek osporavani Garet Sautgejt posao završili, tačnije otaljali. Sa četiri osvojena boda obezbedili su prvo mesto u grupi C i nagrađeni su (makar na papiru) lakšim protivnikom u osmini finala.

Ipak, sve je, samo ne lako, bilo Englezima u duelu sa hrabrom, odvažnom i besprekorno organizovanom Slovačkom, koju je jedan minut na "Areni Šalke" delio od pobede, istorijskog rezultata i plasmana u četvrtfinale.

Ponovo engleski fudbaleri nisu oduševili igrom, na trenutke su u odbrani delovali kao skup amatera i već su jednom nogom bili u avionu za Ostrvo, pre nego što ih je u petom minutu nadoknade vremena spasao Džud Belingem prelepim makazicama. Provukli su se u produžetke, a čim je počeo prvi Hari Kejn je dotukao indisponirane Slovake za konačnih 2:1 i plasman u četvrtfinale Evra.

Ako sportska sreća zaista može da se potroši, kod engleza je već na rezervi i za velike ambicije, sa kakvima su svakako došli u Nemačku, trebaće im neuporedivo bolji fudbal.

Švajcarci - mnogo više od atrakcije

Postavljena na čvrste noge stabilnog sistema, kao i sve u državi satova i čokolade, fudbalska reprezentacije Švajcarske retko je u 21. veku razočarala, ali nije mnogo puta ni oduševila. Uglavnom prisutna na velikim takmičenjima, umela je da prođe grupu, ali retko kada i prvu rundu nokaut faze.

Iskorak su Švajcarci napravili na prethodnom Evropskom prvenstvu, neplanirano odigranom 2021, kada su su ih tek u četvrtfinalu zaustavili Španci, i to nakon izvođenja jedanaesteraca. Ove godine u Nemačkoj ponovili su svoj najbolji rezultat, i to u stilu koji uliva veliko samopouzdanje i veru da prvi put u istoriji mogu na sam vrh evropskog fudbala.

Sa sedam golova u Nemačkoj, Švajcarci su među najefikasnijim selekcijama na Evropskom prvenstvu. Još zanimljivije - svih sedam postigli su različiti igrači.

Takmičenje u nezgodnoj grupi A započeli su pobedom nad Mađarskom (3:1), u drugom kolu su uzeli bod protiv žilave Škotske (1:1), dok im je u poslednjoj rundi trijumf nad Nemačkom, kojim bi obezbedili prvo mesto u grupi, izmakao tek u drugom minutu nadoknade vremena, kada je Niklas Filkrug spasao domaćina i poravnao rezultat na 1:1.

Mogla su dva ispuštena boda skupo da košraju reprezentaciju Švajcarske, pošto je sa drugog mesta, umesto na nesnađenu Dansku, morala u osmini finala na Italiju - branioca titule šampiona Evrope. Prihvatili su neustrašivi izabranici Murata Jakina taj izazov izuzetno hladnokrvno i golovima Frojlera i Vargasa poslali "azure" kući.

Nije se prvi put dogodilo da Švajcarska bude kobna po favorita, pošto je pre tri godine, takođe u osmini finala šampionata Evrope, eliminisala Francusku na penale. Pokušaće večeras u Diseldorfu i sebi i drugima da dokaže da nije samo bljesak, iznenađenje i atrakcija, već nacionalni tim koji je iz takmičenja u takmičenje za bar po jednu stepenicu bliži samom vrhu.

Englezi samo jednom izgubili od Švajcarske

Da bi to i uradili, moraće Švajcarci da se suoče i sa istorijom, koja im ne ide naruku. Prvi i poslednji put pobedili su Englesku (2:1) davne 1981. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Španiji.

Nakon toga su se deset puta našli na istom terenu (računajući i tri prijateljske utakmice). Englezi su sedam puta bili bolji, a tri duela su završena bez pobednika.

Poslednji takmičarski meč odigrali su u junu 2019. u portugalskom Gimaraisu, gde su se borili za treće mesto u Ligi nacija. Nakon 120 minuta fudbala bez pogodaka, Engleska je slavila na penale.

Žreb je često Englesku i Švajcarsku slao u istu grupu u kvalifikacijama za velika takmičenja, ali retko su im se putevi ukrštali na završnim turnirima prvenstava Evrope i sveta - samo tri puta.

Jednom na Mundijalu 1954, čiji je domaćin bila Švajcarska (2:0 za Englesku), zatim na Evropskom prvenstvu 1996, kada su Englezi igrali pred svojim navijačima na "Vembliju" (1:1) i poslednji put na Evru 2004. u Portugaliji (3:0 za Englesku).

Ko danas bude bolji, igraće u polufinalu protiv pobednika duela Holandija - Turska, koji je na programu večeras od 21.00 sat u Berlinu.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару