Читај ми!

"Slučaj Ljajić" na nemački način

Nemci među sobom raspravljaju o tome da li poraz njihove reprezentacije na Evropskom prvenstvu u fudbalu ima neke veze s tim što su članovi nacionalnog tima pred fatalnu utakmicu sa Italijom bezvoljno pevali nemačku himnu, piše "Asošiejted pres".

Feliks Magat, trener fudbalskog kluba Volsfburg, napisao je prošlog vikenda u svojoj kolumni da mu je u nemačkom timu smetao "nedostatak privrženosti u glasovnom smislu, ta spremnost da se pruži sve od sebe".

Magat je u listu Hamburger abentblat napisao: "Ko je video žar s kojim Italijani pevaju, pa čak i vrište svoju himnu, mogao je da oseti volju koju će oni uliti u sledećih 95 minuta igre".

Visokotiražni nedeljnik Bild patriotizam je doveo u pitanje. Na poslednjoj strani tog lista stoji naslov: Da li smo dovoljno patriote?

"Prava je pravcata sramota što nije svaki naš igrač pevao našu himnu", izjavio je za Bild konzervativni poslanik nemačkog Bundestaga Hans-Peter Ul.

Na to se nadovezao Franc Bekenbauer, legenda nemačkog fudbala: "Žar se mora potpaliti pre početka utakmice, a glasno pevanje (uz himnu) pomaže u tome". 

Bekenbauer tvrdi da je kao trener nekadašnje zapadnonemačke reprezentacije, koja je 1990. godine osvojila svetski kup, davao igračima tekst himne i terao ih da je pevaju.

Međutim, nemački ministar spoljnih poslova i sporta Hans-Peter Fridrih (Hans-Peter Friedrić) dao je oprezniju izjavu.

"Naravno da smatram da je dobro kad ljudi pevaju svoju nacionalnu himnu, pokazujući lojalnost svojoj zemlji i domovini, kao i emocije koje su dobre i potrebne za to. Sa druge strane, ne mora se posle poraza u polufinalu tražiti svaki mogući razlog zbog kojeg stvari nisu štimale", rekao je Fridrih za Radio Bajern 2.

Trener nemačke reprezentacije Joakim Lev pod paljbom je kritika u domaćim medijima zbog promene taktike i sastava tima uoči poraza od Italije sa 2:1.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару