Irska, tim bez opterećenja

Selekcija Irske nije ekipa od koje se previše očekuje, niti je ekipa koja na Evropsko prvenstvo dolazi sa prevelikim ambicijama. Đovani Trapatoni je sastavio skladan tim, lišen velikih zvezda ali disciplinovan i karakteristično borben. Prolazak u četvrtfinale, posebno u grupi C u kojoj se nalaze, bio bi ogromno iznenađenje, ali niko ne može da isključi mogućnost da Irci otkinu bodove favorizovanim ekipama.

Retko koja selekcija na ovom Evropskom prvenstvu, osim možda Danske, ima tako težak zadatak pred sobom kao selekcija Irske.

Kada je Đovani Trapatoni preuzeo ovu reprezentaciju 2008. godine, preuzeo je ekipu koja nije učestvovala na Evropskim prvenstvima dve decenije. Irci su u kvalifikacijama za prvenstvo 2008. godine pobedili samo četiri puta, od čega dva puta San Marino, i završili su daleko iza Nemačke i Češke. Dolazak iskusnog Italijana gotovo istog trenutka doneo je rezultate.

Irska je 2010. godine bila na pragu Svetskog prvenstva, ali je pogodak Vilijama Galasa, sigurno jedan od kontroverznijih u istoriji ove igre, odveo Francuze u Južnu Afriku.

U kvalifikacijama za prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, Irska je završila iza Rusije, ali su u plej-ofu učinili ono što je iz nekog razloga našim reprezentativcima bilo preteško - preslišali su Estoniju čime su izborili pravo da se nađu među najboljim selekcijama Starog kontinenta.

Irska je poražena samo jednom u kvalifikacijama, i to 3:2 od Rusije, ali su ostatak odigrali dosta konzistentno i sigurno. Usput su pobedili u nekoliko dosta ozbiljnih pripremnih utakmica, računajući i susret sa Trapatonijevom rodnom Italijom od 2:0.

Šaj Given i Robi Kin obeležili su kvalifikacije kada je Irska u pitanju. Prvi je zabeležio svoju 120. utakmicu u nacionalnom dresu, dok je Kin stigao do brojke od 53 golova za svoju reprezentaciju.

Ova, Trapatonijeva Irska, postigla je i nacionalni rekord po broju utakmica na kojima nisu primili pogodak. Given nije loptu vadio iz mreže od poraza od Urugaja od 3:2, pa sve do pobede nad Jermenijom od 2:1. Sve skupa, Irska nije primila pogodak na osam susreta, a na 13 utakmica nisu poraženi.

"Irska je odabrala ovaj stručni štab kako bi stigla do rezultata, i mislim da smo ispunili očekivanja. Igrači su učinili isto", istakao je Trapatoni, koji je poražen samo dva puta od maja 2008. godine.

Prethodni put kada se Irska našla na Evropskoj smotri fudbala bila je 1988. godina, a te godine su na svom debiju savladali Englesku sa 1:0, sada već legendarnim pogotkom Reja Hotona.

Mesto u polufinalu Ircima su preoteli Holanđani, inače kasniji pobednici turnira.

Irska je bila blizu mestu u završnici u još tri navrata u periodu od 1992. do 2000. godineali su u doigravanju gubili od Holandije, i Turske dva puta.

Međutim, iako je Irski izabrani tim u očiglednom rezultatskom i igračkom usponu, njihov prolaz u četvrtfinale u grupi sa Španijom, Italijom i Hrvatskom ne deluje preterano izgledan. Irci jesu, naravno, pokazali da mogu da igraju sa svima na ravnoj nozi, kao i da sa pravom taktikom i uz karakterističan nivo požrtvovanosti jesu u stanju da pomrse račune onim najboljima. Irci možda neće dogurati daleko, ali će svima sigurno biti tvrd orah, tu uključujući i branioca titule reprezentaciju Španiju.

Sasvim je sigurno, s druge strane, da će ova ekipa biti miljenik velikog broja „neutralnih" evropskih navijača, odnosno onih koji nemaju tu sreću da svoj nacionalni tim prate u Poljskoj i Ukrajini.

Đovani Trapatoni je poverenje ukazao sledećoj 23-rici fudbalera:

Golmani: Šaj Given, Kiren Vestvud, Dejvid Ford

Odbrana: Šon Sent Ledžer, Ričard Dan, Džon O'Šej, Stiven Keli, Pol Mekšejn, Daren O'Di Vezni red: Stiven Vord, Glen Vilen, Ajden Mekgidi, Kit Endrjus, Demijen Daf, Stiven Hant, Pol Grin, Džejms Meklin

Napad: Kevin Dojl, Robi Kin, Džon Volters, Šejn Long, Sajmon Koks

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару