Читај ми!

Šest razloga zbog kojih je Maroko zaslužio finale

Reprezentacija Maroka zaustavljena je u pohodu na tron svetskog šampiona porazom u polufinalu od Francuske – 2:0. Međutim, Mundijal u Kataru biće upisan zlatnim slovima u fudbalskoj istoriji "lavova sa Atlasa".

Jedan od razloga zašto veliki broj ljudi prati sportska nadmetanja su iznenađenja koja se neretko viđaju na velikim takmičenjima. Upravo je reprezentacija Maroka napravila ono što je mali broj poznavalaca fudbala predviđao na početku Mundijala u Kataru – plasman u polufinale.

1. Prva selekcija iz Afrike u završnici Mundijala 

Maroko je jedina reprezentacija iz Afrike koja je dospela do završnice Svetskog prvenstva u fudbalu, ta činjenica sve izabranike selektora Regragija svrstva u red velikih igrača zbog istorijskog uspeha selekcije sa pomenutog kontinenta.

Meč za titulu svetskog šampiona izmakao im je zbog rano primljenog gola u duelu protiv Francuske. Nisu uspeli Marokanci ono što su Tunišani i preostaje im borba za treće mesto u meču protiv Hrvatske. 

2. Broj različitih osvajača se neće promeniti 

Do sada je osam reprezentacija sa dva kontinenta dolazila do naslova svetskog prvaka u fudbalu, finalnim susretom između Argentine i Francuske broj i imena ovajača će ostati ista.

Francuska će imati prilike da osvoji drugu uzatopnu titulu prvaka sveta u fudbalu. U dugoj istoriji Mundijala taj uspeh jedino su ostvarili Italija 1934. i 1938. i Brazil 1958. i 1962. godine.

Da je Maroko kojim slučajem ušao u finale prvi put bismo imali šampiona sveta koji, kao što je rečeno, dolazi iz Afrike, a samim tim i novog osvajača.

3. Harmonija na terenu 

Fudbaleri Maroka prikazali su lepršavu igru tokom većeg dela turnira u Kataru, poštovali su sve zamisli selektora i stručnog štaba na terenu, a pritom nisu dokazivali u medijima harmonične odnose u ekipi što je dokaz međusobnog uvažavanja igrača.

Igrali su ofanzivno kada je to bilo potrebno, ali su se povalačili unutar svog šesnaesterca i harmonično branili sopstveni gol. 

4. Pobeda nad jačim timovima

Maroko je pokazao hrabar pristup, nametnuvši soptveni stil igre protiv, barem na papiru, jačih ekipa. Prvi meč u Grupi F odigrali su nerešeno bez golova sa Hrvatskom. Kasnije su bili bolji od Belgije i Kanade, a u osmini finala eliminisali su Španiju nakon penala.

Četvrtfinalni meč rešili su u soptvenu korist, porazili su Portugaliju minimalnim rezultatom.

Protiv Francuske su pokazali želju da se domognu finala, ali sem fudbalske sreće nedostajali su i potezi koji bi ih odveli na stadion Lusail, gde će se odigrati veliko finale.

5. Kolektivizam 

Prisustvom porodice na tribinama stadiona i samom terenu, Marokanci su potvrdili sve ono što se naslućivalo – u eri individualizma u sportu pokazali su da je u fudbalu ipak bitniji timski duh od individualnih kvaliteta, stoga se ne može govoriti o najboljem igraču Maroka na ovom turniru, ali može se reći da je u njihovom slučaju kolektivizam pobedio individualizam.

6. Autsajderi 

Maroko, to je svim ljubiteljima fudbala jasno, najprijatnije je iznenađenje ovog Mundijala – Bunu, Hakimi, Ziješ, En Nesiri i ostali igrači pokazali su organizovanost, disciplinu i veliku želju za pobedama.

Jedan od najvažnijih razloga za njihov eventualni prolaz u finale u dosluhu je sa navijačima širom sveta, zbog toga što su pobrali njihove simpatije, smatrani su za jednog od autsajdera ovog turnira, a uprkos tome, došli su na korak do kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару