Читај ми!

Ono kad je naš tim katastrofalno tukao brazilijansku reprezentaciju

U prva dva međusobna susreta Jugoslavija je pobedila Brazil – 1930. u Montevideu i 1934. na stadionu BSK-a u Beogradu. Posle 92 godine, 20 prvenstava sveta i 17 utakmica, država čija je reprezentacija "tukla" Brazilce više puta je promenila ime, državno uređenje i granice, ali treću pobedu nad "kariokama" još čekamo.

Оно кад је наш тим катастрофално тукао бразилијанску репрезентацију Оно кад је наш тим катастрофално тукао бразилијанску репрезентацију

Reprezentacija Jugoslavije ili Srbije odigrala je ukupno 19 mečeva sa Brazilom. Brazilci su slavili deset puta, uz sedam remija i dve pobede našeg državnog tima.

Kada se statistika svede na zvanične utakmice odigrane na prvenstvima sveta, Brazilci su dva puta bili bolji, dva meča su završena bez pobednika, a reprezentacija naše zemlje, prvi i za sada jedini put, slavila je u Montevideu 1930.

"Bog te video, naši pobedili Brazil"

Rivalitet reprezentacija dve udaljene zemlje počeo je na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine. Žreb je Brazil i tada Kraljevinu Jugoslaviju smestio u Grupu 2, zajedno sa Bolivijom.

Na Stadionu "Gran park sentral" u Montevideu Jugoslavija i Brazil su 14. jula 1930. odigrali prvu utakmicu Grupe 2, a svet je video prvorazrednu senzaciju i trijumf jedne evropske selekcije nad velikim favoritom iz Južne Amerike.

Jugoslavija je već posle prvog poluvremena vodila 2:0 golovima Aleksandra Tirnanića i Ivice Beka, a Žoao Koeljo Net, poznatiji kao Preginjo, uspeo je u 62. minutu samo da ublaži poraz Brazilaca.

Prvu i za sada jedinu pobedu u zvaničnim susretima sa Brazilom izvojevali su: Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović i Branislav Sekulić, predvođeni selektorom Boškom Simonovićem.

Obe reprezentacije su kasnije pobedile Boliviju istim rezultatom (4:0), pa su Brazilci pre nego što su očekivali morali nazad u domovinu, dok je Jugoslavija kao prvoplasirana izborila učešće u polufinalu, gde je bolji bio domaćin Urugvaj.

"Naš tim je katastrofalno tukao brazilijansku reprezentaciju"

Četiri godine nakon Montevidea, ostvarena je i druga legendarna pobeda nad "kariokama". Tirke, Moša i drugi reprezentativci Kraljevine Jugoslavije savladali su 1934. u Beogradu Brazilce sa 8:4, što je i dalje jedan od najvećih poraza u istoriji južnoameričke reprezentacije.

Prijateljska utakmica odigrana je 3. juna na stadionu BSK-a, a spektakl je gledalo više od 12.000 gledalaca.

Brazilci su došli u Beograd direktno iz Italije, gde su se takmičili na drugom Svetskom prvenstvu, na kojem Jugoslavija nije učestvovala, a odakle ih je u prvom kolu eliminisala Španija.

Naslov na sportskoj strani Politike dan nakon utakmice glasio je: "I pored odlične igre južnoameričke ekipe, naš tim je katastrofalno tukao brazilijansku reprezentaciju sa 8:4 (2:2)."

U istorijskoj pobedi učestvovali su: Čulić, Belošević, Matošević, Arsenijević, Stevović, Lehner, Glišović, Vujadinović, Marjanović, Tomašević, Sarić, Petrak, Gajer i Tirnanić.  

Pobeda koja je presela Brazilcima

Brazilci su 1950. bili domaćini prvog posleratnog Svetskog prvenstva, a reprezentacija Jugoslavije je, posle dva uzastopna neuspeha u kvalifikacijama, obezbedila pravo da po drugi put nastupi na Mundijalu.

Po volji žreba, kao i više puta kroz istoriju, pa i ove godine u Kataru, u istoj grupi na Mundijalu našli su se Jugoslavija, Brazil i Švajcarska. Četvrta ekipa bio je Meksiko.

Jugoslavija je prve mečeve protiv Švajcarske i Meksika bez problema rešila u svoju korist. Bilo je 3:0, odnosno 4:1, a pošto su Brazilci neočekivano podelili bodove sa Švajcarcima (2:2), "plavima" je u okršaju na čuvenoj "Marakani" bio potreban samo bod za plasman u "finalnu grupu".

Zbog bizarne povrede Rajka Mitića, koji je na putu od svlačionice do terena udario glavom u metalnu konstrukciju i zadobio duboku posekotinu, Juguslavija je utakmicu počela sa 10 igrača.

Brazil je iskoristio tu prednost i već u 4. minutu je Ademir obradovao više od 140.000 navijača. Mitić se uključio u igru posle dvadesetak minuta, ali se do kraja utakmice još jednom zatresla samo mreža Srđana Mrkušića. Zizinjo je sredinom drugog poluvremena postavio konačnih 2:0 i poslao "plave" kućama.

Brazilcima je vrlo brzo presela pobeda nad Jugoslavijom, a i celo Svetsko prvenstvo... Takmičenje u finalnoj grupi (nije se igralo po nokaut sistemu) počeli su ubedljivim pobedama nad Švedskom (7:1) i Španijom (6:1).

Skoro 200.000 ljudi došlo je 16. jula na "Marakanu" da navija za svoju reprezentaciju, kojoj je u poslednjoj utakmici sa Urugvajcima za titulu šampiona sveta bio potreban samo bod, pošto je Urugvaj prethodno odigrao nerešeno sa Španijom (2:2).

Brazilci su poveli 1:0 u 47. minutu i delovalo je da jednom rukom već drže "trofej Žila Rimea", ali je Huan Skijafino izjednačio u 66, a Alsides Điđa postigao pobedonosni pogodak 11 minuta pre kraja meča. Na Marakani je zavladala neverica i najglasnija tišina u istoriji fudbala.

Opet taj Brazil

Na Mundijalu u Švajcarskoj 1954. godine Jugoslavija je izborila svoje treće učešće i treći put se zadesila u grupi sa Brazilcima. Ovaj put izuzetno jaku konkurenciju dopunili su Francuska i Meksiko. Prema novim propozicijama u četvrtfinale su išle po dve najbolje ekipe iz svake grupe.

U prvom kolu "plavi" su sa minimalnih 1:0, golom Miloša Milutinovića, pobedili Francusku, a Brazil je do vrha napunio mrežu Meksika (5:0).

Pred međusobni duel remi je i za jedne i za druge bio povoljan rezultat, pa se utakmica u Lozani završila upravo tako. Branko Zebec je u 48. doveo tim Jugoslavije u vođstvo, a izjednačio je Didi u 69. minutu meča.

"Karioke" su zauzele prvo mesto u grupi zahvaljujući boljoj gol-razlici, a Jugoslavija je u narednu fazu takmičenja prošla kao drugoplasirana.

I jedni i drugi su posle četvrtfinala morali da pakuju kofere, pošto je Jugoslavija izgubila od budućeg šampiona Zapadne Nemačke (0:2), a Brazil od drugog finaliste – Mađarske (2:4).

Na ovom Mundijalu prvi put je u jugoslovenskom fudbalu zaživela institucija "selektorske komisije" – tim je u Švajcarskoj vodilo čak pet stručnjaka, pošto su Aleksandru Tirnaniću i Leu Lemešiću tokom priprema pridruženi Milovan Ćirić, Franjo Velfl i Branko Pešić.

Peleov oproštaj na "Marakani"

Do narednog susreta na Svetskom prvenstvu, Jugoslavija i Brazil odigrali su više prijateljskih mečeva od kojih se po značaju izdvaja onaj 18. jula 1971. godine, u kojem su reprezentativci Jugoslavije imali čast da uveličaju Peleov oproštaj od nacionalnog tima.

Veče uoči svoje poslednje utakmice u dresu reprezentacije, legendarni Pele je bio gost ambasade Jugoslavije u Rio de Žaneiru. Ambasador Mirko Ostojić predao mu je Orden jugoslovenske zastave sa zlatnom zvezdom, po nalogu Tita.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena oprostio se od nacionalnog tima na "Marakani", odigravši jedno poluvreme pred oko 170.000 gledalaca.

Utakmica je završena rezultatom 2:2. Džajić, kome je to bio 50. nastup u selekciji Jugoslavije, zatresao je mrežu domaćina u 34. minutu. Rivelinjo je izjednačio na 1:1 (60), Žerson doneo prednost Brazilcima (66), a konačan rezultat postavio je Jerković snažnim udarcem pod prečku, sa oko 30 metara – 2:2.

Frankfurt '74. i prva utakmica bez golova

Posle dvadeset godina pauze, Jugoslavija i Brazil ponovo su ukrstili koplja na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj 1974. godine. Ovoga puta grupu su popunili Škotska i Zair.

Već u prvom kolu "plavi" su u Frankfurtu remizirali sa braniocem titule i reprezentacijom koja je osvojila tri od prethodna četiri Mundijala. Prvi put u istoriji Jugoslavija i Brazil odigrali su utakmicu bez postignutih golova.

Usledila je pobeda nad Zairom od 9:0, a onda još jedan remi – 1:1 sa Škotskom. Tri reprezentacije završile su grupu sa po četiri boda, ali su Jugoslavija i Brazil na osnovu bolje gol-razlike prošli dalje i rastužili Škote.

Ponovo po novom sistemu takmičenja, Jugoslavija je završila u Grupi B finalne runde, gde se nije proslavila porazima od domaćina sa 2:0, Poljske sa 2:1 i na kraju istim rezultatom od Švedske.

Brazil je u svojoj grupi završio iza Holandije, pa je morao da se zadovolji utakmicom za treće mesto u kojoj je bolja bila Poljska (0:1).

Bolan poraz u Moskvi

Tokom naredne 44 godine, reprezentacija države koja je menjala imena i granice odigrala je sa Brazilom osam prijateljskih utakmica, bez zabeležene pobede.

Peti i za sada poslednji mundijalski susret (prvi put) Srbije i Brazila desio se pre četiri godine na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde su u Grupi E bili još Švajcarska i Kostarika. 

Posle pobede nad Kostarikom, Srbija je doživela šokantan poraz od Švajcarske, pa je u poslednjem kolu morala da juri pobedu nad Brazilcima, ali i osluškuje šta se dešava na meču Švajcarske i Kostarike.

Ispostavilo se da su Kostarikanci napravili uslugu Srbiji, pošto su otkinuli bod Švajcarskoj, ali rešenja za Brazilce nije bilo.

"Karioke" su slavile golovima Paulinja u 36. i Tijaga Silve u 68. minutu utakmice u Moskvi i tako poslale srpske fudbalere nazad u domovinu već posle prve faze takmičenja.

Brazil je, zajedno sa Švajcarskom, prošao u narednu fazu takmičenja. U osmini finala su savladali Meksiko sa 2:0, ali ih je u četvrtfinalu zaustavila Belgija.

Svi dueli sa Brazilom: 

14.7.1930. SP Jugoslavija - Brazil 2:1
3.6.1934. prijateljska, Jugoslavija - Brazil 8:4
1.7.1950. SP Brazil - Jugoslavija 2:0
19.6.1954. SP Jugoslavija - Brazil 1:1
25.6.1968. prijateljska Jugoslavija - Brazil 0:2
17.12.1968. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 3:3
19.12.1968. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 3:2
18.7.1971. prijateljska (oproštaj Pelea), Brazil Jugosavija 2:2
2.7.1972. Kup nezavisnosti, Brazil - Jugoslavija 3:0
13.6.1974. SP, Brazil - Jugoslavija 0:0
26.6.1977. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 0:0
30.4.1986. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 4:2
14.11.1989. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 0:0
30.10.1991. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 3:1
23.12.1994. prijateljska, Brazil - Jugoslavija 2:0
23.9.1998. prijateljska, Brazil - SR Jugoslavija 1:1
27.3.2002. prijateljska, Brazil - SR Jugoslavija 1:0
6.6.2014. prijateljska, Brazil - Srbija 1:0
27.06.2018. SP Srbija - Brazil 0:2 

Mečevi: 19
Pobede Srbije (Jugoslavije): 2
Nerešeno: 7
Pobede Brazila: 10

Samo zvanični mečevi: 5
Pobede Srbije (Jugoslavije): 1
Nerešeno: 2
Pobede Brazila: 2

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару